Çin’de sel: 11 kişi kayıp, on binlerce kişi tahliye edildi

Çin'in güneyinde sağanak yağmur sele neden oldu, en az 11 kişi kaybolurken, on binlerce kişi tahliye edildi.

ÇİN'DE SEL

Başkenti Guangzhu ile birlikte ülkenin en zengin ve en kalabalık eyaleti olan ve Çin'in üretim gücünün simgesi olan Guangdong, perşembe gününden bu yana şiddetli yağmurların etkisi altında. 

Yerel yetkililere göre, şiddetli yağış nehirlerin "yüzyılın selleri" korkusuna yol açan seviyelere yükselmesine neden oldu. 

Çin Haber Ajansı'nın acil durumları denetleyen ajansa dayandırdığı haberine göre, "Son günlerde Guangdong'un birçok bölgesini etkileyen şiddetli yağışların ardından toplam 11 kişi kayıp." 

New China haber ajansı, eyalette 53 binden fazla kişi tahliye edilmek zorunda kaldığını bildirdi. 

Büyük çoğunluk, İnci Nehri Deltası'nın bir kolu olan Bei nehrinin içinden aktığı, Guangzhu'ya yaklaşık altmış kilometre uzaklıktaki Qingyuan'dan tahliye edildi. 

Çin meteoroloji servislerine göre Pazartesi günü Hong Kong'a sınırı olan ve birçok teknoloji şirketine ev sahipliği yapan Shenzhen metropolünde gök gürültülü fırtınalar ve kuvvetli rüzgarların eşlik ettiği şiddetli yağışlar bekleniyor.

Son günlerdeki kötü hava koşulları dağlık bölgelerde toprak kaymalarına neden oldu. CCTV'ye göre, kuzey Guangdong'daki Jiangwan kasabası yakınlarında altı kişi yaralandı ve birkaç kişi de mahsur kaldı. 

CCTV tarafından yayınlanan görüntülerde bir nehrin kıyısındaki evlerin çamur seliyle yıkıldığı ve insanların ıslanmış bir spor sahasından kurtarıldığı görülüyor.

Güney Çin'de özellikle yaz aylarında şiddetli yağışlar alışılmadık bir durum değil. Ancak bilim insanlarına göre ülke son aylarda iklim değişikliğinin daha da kötüleştirdiği aşırı hava koşullarıyla karşı karşıya. Bilim insanlarına göre, insan kaynaklı sera gazlarının neden olduğu iklim değişikliği, aşırı hava olaylarını daha sık ve daha yoğun hale getiriyor.