AB silah edinme yasalarını zorlaştırıyor

Avrupa Birliği (AB) kurumları, 2015 Paris katliamı ardından gündeme gelen silah yasalarını sertleştirmeye yönelik tartışmalarda uzlaşıya vardı.

AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye devletler arasında yapılan müzakereler sonunda, ateşli silah edinme yasalarının sertleştirilmesinde uzlaşıldı.

AB Konseyi’nin üye ülkeler adına duyurduğu uzlaşma kapsamında avcılar ve atıcılar için de geçerli olacak şekilde kısıtlamalar getirilecek.

Buna göre gelecekte satılacak yarı otomatik silahların takibinin kolaylaştırılması için daha fazla parçanın işaretlenmesi, silahların sistematik olarak kayda geçirilmesi ve yarı otomatik silahlara ruhsatların zorlaştırılması bulunuyor. Özellikle büyük kalibre silahların edinilmesinin zorlaştırılması hedefleniyor.

Kasım 2015’de Fransa’nın başkenti Paris’te DAİŞ çetelerinin yaptığı katliamlardan sonra gündeme gelen silah yasalarına ilişkin tartışmalarda üye ülkeler, AP ve AB Komisyonu arasında tartışmalar yürütülüyordu. AB Komisyonu verilerine göre, birlik genelinde her yıl 10 bin kişi ateşli silahlarla işlenen cinayetlere kurban gidiyor.