AB yurtdışı internet erişim giderlerini netleştirdi

Avrupa Birliği (AB) içerisinde mobil hatlar için 15 Haziran’dan itibaren yurtdışı dolaşım giderleri kaldırılırken, daha önce belirsizliğini koruyan yurtdışı internet erişim giderlerine ilişkin yeni düzenleme de netleşti.

Aylardır belirsizliğini koruyan AB vatandaşlarının diğer birlik ülkelerindeki internet erişim giderlerine ilişkin AB Komisyonu’nca son karar verildi.

Buna göre, mobil telefon kullanıcıları kendi ülkelerinde sahip oldukları internet hakkı kadarını diğer AB ülkelerinde de ücretsiz olarak kullanabilecek. Komisyonun 15 Haziran’dan sonra geçerli kıldığı üç aşamalı tarifelendirmeye göre, ülkesinde aylık 20 euro abonmanı olan mobil hat kullanıcıları, diğer AB ülkelerinde de 5 GB kadar ücretsiz erişim hakkına sahip olacak.

Aynı abonman miktarı örnek alınarak yapılan hesaplamaya göre, hat sahiplerinin bu limitin aşılması ardından kullanılacağı 5 GB’lik ikinci dilimin ücreti yine kendi ülkesindeki fiyatlar üzerinden ücretlendirilecek. Bu ikinci dilimin de yurtdışında tüketilmesi ardından kullanılacak her GB internet erişimi için 7,7 euro ödenmesi gerekecek.

AB Komisyonu, 7,7 euroluk bu üçüncü dilimin 2022 yılına kadar 2,5 euroya kadar aşamalı olarak düşürülmesine de karar verdi.