ABD sınır duvarı için Meksika ürünlerine yüzde 20 vergi getirecek

ABD, geçtiğimiz gün yasadışı göçü önlemek amacıyla inşa edilmesine dair kararnamenin imzalandığı Meksika sınırındaki duvarı, bu ülkeden ithal edilecek tüm ürünlere getirilecek vergiyle finanse edecek.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Meksika hükümetinin tepkisini çeken sınır duvarı projesinin bu ülkeye ‘ödettirileceğini’ yineledi.

Spicer, sınırdaki duvarın inşası için gereken finansmanın Meksika’dan ithal edilen tüm ürünlere konacak yüzde 20’lik vergiyle sağlanacağını duyurdu. Sözcü, bu vergi uygulaması sayesinde yılda 10 milyar dolar gelir elde edileceğini ve tek başına duvarın maliyetinin karşılanabileceğini savundu.

Projelerinin daha önce Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleriyle görüşülerek hazırlandığını kaydeden Spicer, yüzde 20’lik verginin nasıl ve hangi tarihten itibaren hayata geçirileceğine ise açıklık getirmedi.

Donald Trump’ın Çarşamba günü Meksika sınırına duvar inşasına ilişkin kararnameyi imzalaması ve maliyetinin komşu ülke tarafından karşılanmasına yönelik sözleri iki ülke arasındaki gerginliği arttırmıştı. Dün bir açıklama yapan Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, 31 Ocak’ta yapmayı planladığı Washington ziyaretini iptal ettiğini duyurmuştu.