AfD milletvekilinin Brüksel'deki ofisi ‘casusluk şüphesiyle’ arandı

Alman Federal Savcılığı Salı günü yaptığı açıklamada aşırı sağcı parti AfD milletvekili Maximilian Krah'ın Avrupa Parlamentosu'ndaki ofisinde, yardımcılarından birinin Çin için casusluk yaptığı şüphesiyle arama yapıldığını duyurdu.

Savcılıktan yapılan açıklamada, 9 Haziran seçimlerinde aşırı sağcı partinin liste başı olan Krah'ın bu suçlamaların hedefi olmadığı ve Brüksel'deki ofisinde yapılan aramanın “tanıklarla ilgili” bir prosedürün parçası olduğu belirtildi.

Aramalar, Almanya'daki Çinli muhalifler hakkında casusluk yapmak ve Avrupa Parlamentosu ile ilgili bilgileri bir Çin istihbarat servisiyle paylaşmakla suçlanan AP milletvekilinin yardımcısı Jian Guo'nun 23 Nisan'da tutuklanmasıyla bağlantılı. 

Jian Guo'nun Brüksel'deki evinin 24 Nisan'da arandığını hatırlatan savcı, “Avrupa Parlamentosu binaya girilmesine izin verdi” dedi. 

Krah, X hesabından verdiği bir tepkide “eski meslektaşının ofisinin” arandığını doğruladı. 

“Tutuklanmasından sonra öngörülebilirdi ve bu nedenle hiç de şaşırtıcı değil” diye yazan Krah, bunun “bu kadar uzun” sürmesine şaşırdığını ifade etti.  Krah, “Ne ben ne de başka bir personel bu işe karıştı” diye iddia etti.

Nisan ayı sonunda Çinli bir ajanın Avrupa Parlamentosu'nun merkezinde casusluk yaptığına dair şüphelerin ortaya çıkması, Pekin'in Haziran seçimleri öncesinde demokrasileri baltalamak için müdahalede bulunduğuna dair korkuları körükledi. 

AP’deki aramalar aynı zamanda Çin adına casusluk yapmakla suçlanan üç Alman vatandaşının tutuklanmasından ve Londra'da iki kişinin benzer şüphelerle suçlanmasından bir gün sonra meydana geldi.