Afganistan’daki çatışmalar çocukları okullardan mahrum ediyor

Talibanlarla savaşın birçok vilayette devam ettiği Afganistan’da yüz binlerce çocuğun okul hakkından mahrum kaldığı bildiriliyor.

Save the Children adlı çocuk hakları örgütünce yapılan çalışmaya göre, Afganistan’da iç savaş nedeniyle 11 milyon çocuktan yüz binlercesi eğitimden uzak kalıyor. Bu çalışmaya göre Afganistan’da eğitimden uzak kalan çocukların sayısı en az 400 bin.

Çocukların eğitimden mahrum kalmasında birçok bölgede Taliban çeteleriyle devam eden çatışmaların etkili olduğuna dikkat çeken Save the Children, Pakistan’dan geri dönen mültecilerin çokluğu da rol oynadı. Sadece geçtiğimiz yıl Pakistan’daki Afgan mültecilerden 600 bini aşkını topraklarına geri dönmüştü.

Afganistan devlet yetkililerine göre ise, bu yıl içinde Pakistan ve İran’da mülteci hayatı yaşayan 1 milyonu aşkın Afgan ükesine geri dönecek. Zaten birçok bölgede çatışmalar nedeniyle okullar kapanırken, geri dönüşler nedeniyle var olan okullardaki yığılma eğitimi zora sokacak.

Afgan yetkililere göre, Talibanlarla savaş nedeniyle ülke genelinde bini aşkın okul kapatılmış durumda.

Çocuk hakları örgütleri ise, eğitimin aksaması nedeniyle çocuk yaşta evliliklerin, çocuk işçiliğinin ve yine örgütler tarafından silah altına alınmalarda artış yaşanacağı endişesini paylaşıyor.

Öte yandan resmi rakamların aksine ülkede okula gidemeyen çocukların sayınının çok daha fazla olabileceği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yıl bir açıklama yapan Eğitim Bakanı Esedullah Balkhi, 11,5 milyon olduğu iddia edilen öğrenci sayısının gerçekte 6 milyon olduğunu söylemişti.