AKP nefes aldı: Savcı Bharara görevden alındı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın istifasını istediği savcılar arasında yer alan ve AKP’nin Reza Sarraf ile kirli ilişkilerini soruşturan federal savcı Preet Bharara da görevden alındı.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından Cuma günü, daha önceki başkanların da yaptığı gibi 46 federal savcının istifa etmeleri istenmişti. Bu isimler arasında olan New York federal savcısı Preet Bharara ise istifa etmeyeceğini söylemişti.

Ancak akşam saatlerinde açıklama yapan Bharara, bakanlık tarafından görevinden alındığını duyurdu.

2009 yılında Barack Obama tarafından New York federal savcılığına atanan Hindistan kökenli Bharara, önemli soruşturmaları bizzat yürütmüştü. Bharara, ülkedeki en önemli ve saygın savcılar arasında gösteriliyordu.

Preet Bharara’nın baktığı en önemli dosyalardan biri de AKP hükümetinin İran’a uygulanan yaptırımlar döneminde uluslararası rüşvet çarkını çeviren Reza Sarraf’a aitti. Sarraf, geçtiğimiz yıl gittiği ABD’de tutuklanmıştı.

Bharara, Sarraf soruşturması nedeniyle  yandaş medya tarafından AKP karşıtı çevrelerle işbirliği yapmakla suçlanmış ve buna yönelik oldukça absürd argümanlar sunulmuştu.