AKPM: Çoðulcu bir Suriye için muhalefet birleşmeli

AKPM: Çoðulcu bir Suriye için muhalefet birleşmeli

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) bugün genel kurulda gündemine alarak genişçe tartıştıðı Suriye raporunu 3 çekimser oya karşı 104 oy bütünlüðü ile kabul etti.

Ýtalyan parlamenter ve AKPM siyasi işler komisyonu başkanı Pietro Marcenaro tarafından kaleme alınan rapor, Suriye Rejiminin katliamcı politikasını set bir dille eleştirirken Batı destekli Suriye Ulusal Konseyi’nin (SUK) dahil olduðu muhalif kesimlerin insan yaşamına neden olan şiddetini de kınadı.

Taraflara “şiddeti derhal durdurun” çaðrısının yer aldıðı rapor Esad sonrası sürece yoðunlaşılması gerektiði görüşüne yer veriyor.

“Suriye’de durum” başlıklı rapor, Fransız, Ýngiliz ve Türk parlamenterlerin yoðun bastırmalarına karşın kabul edilirken, AKPM’nin çoðunluðunun Annan planının desteklenmesi gerektiði belirterek, tüm farklı kimlik ve kültürlere yaşam alanı sunan demokratik ve çoðulcu bir gelecek perspektifi için sorumluluða davet etti.

Aralarında Demokratik Birlik Partisi (PYD) de bulunduðu Suriye demokratik muhalefet kanadından oluşan Demokratik Deðişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi ile Suriye Ulusal Konseyi’ne de farklı kimlik, etnik aidiyet, azınlık ve farklı kültürlere yaşam alanı sunan demokratik ve çoðulcu bir Suriye için uzlaşıya varmaları çaðrısı yapıldı.

14 sayfalık raporda, Esad rejimi ile parçalı muhalefetin geniş bir analizi yapılan raporda genel nüfusun yüzde 9’unuoluşturduðu belirtilen Kürt halkının durumuna ve takındıkları pozisyona genişçe yer veriliyor.

Marcenaro’nun AKPM dış ilişkiler komisyonu adına ele aldıðı raporda Suriye Ulusal Muhalefetinin başta Kürtler ve diðer dini azınlıklara güven vermediði ve bu yüzden ayrı örgütlenmeye gittiklerinin altı çiziliyor.

Rapor gereðinin yapılması için AK 47 üye ülkesi BM, Suriye, Arap Birliði ve benzeri merkezlere iletilerek son dönem Türkiye, Ürdün, Irak ve benzeri ülkelere giden mülteciler sorununa da insani bir yaklaşım göstermelerini talep ediyor.

ANF NEWS AGENCY