Alman siyasetçiler Erdoğan’ın provakasyonlarına karşı uyardı

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’ya yönelik ‘Nazizm’ suçlamalarına tüm siyasi partilerden tepki gelirken, suçlamaların kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Adalet Bakanı Heiko Maas ise, Erdoğan’ın mitingler üzerinden provokasyon yaratarak ‘tüm dünyaya karşı milli cephe kuruyormuş’ gibi bir izlenimle seçim propagandası yaptığına dikkat çekti.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümetlerini ‘Nazilerle’ kıyaslamasının ‘kesinlikle kabul edilemez’ olduğunu söyleyen Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmaier, Türkiye’nin bir çok konuda Almanya ile yarışamayacağının altını çizdi.

ARD-Morgenmagazin programında konuşan Altmaier, “Hukuk devleti, tolerans ve hür düşünürlük bakımından Almanya’yı geride bırakan ülke yoktur” diye savundu. Altmaier, Türk hükümetiyle ilişki halinde olduklarını ve prensipte Türk yetkililerin Almanya’da miting yapılmasına yönelik genel bir yasağa karşı olduğunu söyledi.

‘REZİLCE, ABUK SABUK VE KABUL EDİLEMEZ İDDİALAR’

Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Adalet Bakanı Heiko Maas da, dün akşam katıldığı ARD’deki ‘Anne Will’ programında, Erdoğan’ın Nazi benzetmesine çok sert tepki gösterdi. Erdoğan’ın sözlerini ‘rezilce, abuk sabuk, kabul edilemez ve en sert bir şekilde reddedilecek’ iddialar olduğunu söyleyen Maas, miting yasaklarının provokasyonlara yol açtığını savundu.

TÜM DÜNYAYA KARŞI MİLLİ CEPHE KURUYORMUŞ GİBİ BİR TABLO YARATMAK İSTİYOR

Erdoğan’ın olası mitinglerine karşı uyaran Maas, bu tür yasaklarla provokasyonlara izin verilmemesini istedi. Maas, seyahat yasaklarının ‘durumu daha da kötüleştireceğini’ iddia ederken, Erdoğan’ın Almanya’daki miting yasakları üzerinden provoke etmeyi amaçladığının altını çizdi.

Heiko Maas, Erdoğan’ın Türkiye genelinde ‘tüm dünyaya karşı bir milli cephe kuruyormuş’ gibi bir tablo yaratmak istediğini dile getirdi.

Federal Meclis Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen ise, genel olarak Türk siyasetçilerin Almanya’da mitinglerine karşı olduğunu yineledi. Röttgen, buna rağmen hukuki bir yasağın doğru olmadığının altını çizdi.

DİE LİNKE: AVRUPA’YI ŞANTAJA AÇIK HALE GETİREN ANLAŞMAYA SON VERİN

Anamuhalefet partisi Die Linke (Sol Parti) Federal Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch ise, AKP ve Erdoğan’la daha önce varılan mülteci anlaşması nedeniyle Almanya ve Avrupa’nın ‘şantaja açık hale getirildiğini’ söyledi. Bartsch, Başbakan Angela Merkel’in bu anlaşmaya derhal son vermesini istedi.

Bartsch, ayrıca İncirlik Üssü’nde bulunan Alman askerlerinin de geri çekilmesi gerektiği çağrısında bulundu.