Almanya bugün yeni cumhurbaşkanını seçiyor

Almanya’da görev süresi önümüzdeki ay dolacak olan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un halefi bugün Federal Seçiciler Kurulu’nda yapılacak oylamayla belirlenecek.

Eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in ilk turda seçileceğine kesin gözüyle bakılırken, Sol Parti yoksullukla mücadelede önemli bir isim olan Christoph Butterwegge ile seçime giriyor.

2012 yılında bu göreve seçilen Joachim Gauck’un aday olmayacağı seçimlerde bugün Steinmeier ve Butterwegge’nin yanı sıra sağ ve soldan 3 aday daha yarışıyor.

Almanya’da cumhurbaşkanları, Federal Seçiciler Kurulu (Bundesversammlung) adı verilen oluşum tarafından seçiliyor. Bundesversammlung’da Federal Meclis’in yanı sıra eyalet parlamentoları milletvekilleri ve yine eyalet parlamentolarının belirlediği toplumda öne çıkan bazı isimler de delege olarak yer alıyor.

STEINMEIER’İN İLK TURDA SEÇİLMESİ KESİN GİBİ

Toplam 1260 üyesi bulunan Federal Seçiciler Kurulu’ndaki oylamanın ilk turunda Frank-Walter Steinmeier’in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. İktidar ortakla Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD),  eski Dışişleri Bakanı Steinmeier’i aday göstermişti.

Steinmeier’in karşısında aday çıkarmayan Yeşiller Partisi ile Liberal Demokrat Parti (FDP) delegelerinin de Steinmeier lehinde oy kullanmaları bekleniyor.

SOL PARTİ SOSYAL BİLİMCİ BUTTERWEGGE’Yİ ADAY GÖSTERDİ

Sol Parti (Die Linke) yoksulluk araştırmalarıyla tanınan  sosyal bilimci Prof. Dr. Christoph Butterwegge ile seçimlere katılıyor. Butterwegge, 2000’li yılların başında SPD’nin hayata geçirdiği Hartz Politikaları’nın en önde gelen karşıtlarından biri olarak biliniyor.

Son yıllarda birçok eyalette seçimlerde ciddi çıkış yapan aşırı sağcı popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) ise, eski CDU üyesi Albrecht Glaser ile seçimlere katıldı.

Bağımsız Seçmenler (Freie Wähler) adlı oluşum ise televizyonlardaki hukuk programlarıyla tanınan Alexander Hold’u aday gösterdi. 2014 yılında Avrupa Parlamentosu’na bir milletvekili göndermeyi başaran Die Partei adlı küçük parti de Engelbert Sonneborn’u aday gösteriyor.

Federal Seçiciler Kurulu’ndaki delegelerin partilere göre dağılımı şöyle:  CDU/CSU 539, SPD 384, Yeşiller 147, Die Linke 95, FDP 36, AfD 35, Korsanlar Partisi (Piraten) 11, Bağımsız Seçmenler 10.