Almanya’da düşük faiz 240 milyar euro tasarruf getirdi

Almanya’da 2016’daki ekonomik büyümenin yüzde 1,9’u bulması sayesinde bütçenin yine fazla verirken, faiz oranlarının düşürülmesi sayesinde devletin 8 yılda 240 milyar euro tasarruf ettiği bildirildi.

Dün yayınlanan verilere göre, Almanya’da 2016’daki ekonomik büyüme oranının yüzde 1,9 olduğu duyurulmuştu. Ekonomide son 5 yıldaki en yüksek büyüme oranı sayesinde 2016 federal bütçesi 6,2 milyar euro kadar fazla verdi.

Almanya’nın 2015 yılı bütçesi de 12,1 milyar euro fazla verirken, bütçe fazlasındaki artışın yarı yarıya düştüğüne dikkat çekildi. Ancak bunda özellikle yoğun mülteci göçü nedeniyle on milyarlarca euro ek giderin etkisinin olduğu bildirildi.

Haftalık ekonomi gazetesi Handelsblatt’da yer alan bir haberde ise, 2007 yılında yüzde 4,23 oranında borç faizi ödenen Almanya’da bu faizlerin geçtiğimiz yıl yüzde 2,05’e kadar düştüğü belirtildi. Gazetenin haberine göre, faizlerin aşamalı olarak düşürülmesi sayesinde 2008 yılından bu yana Alman devletinin 240 milyar euro tasarruf ettiği kaydedildi.

Faiz oranlarının en düşük seviyesinde olduğu geçtiğimiz yıl içerisinde federal, eyalet ve kent bütçeleriyle sosyal sigortalar bütçelerinin 2008 krizi öncesine oranla toplamda 47 milyar euro tasarruf ettikleri haberde yer aldı.

Handelsblatt haberinde Rhein-Westfalya Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (RWI) tarafından yapılan olası faiz artışlarının sonuçlarına da yer verildi. Buna göre, faizlerin 1 puan artması halinde dahi Almanya’nın borçlanmalar için yıllık ek 21 milyar euro faiz ödemesi gerekecek.