Almanya’da MİT faaliyetleri hakkında bir soruşturma daha

Türk istihbarat örgütü MİT’in Almanya’daki istihbarat faaliyetleri hakkında Alman Federal Genel Savcılığı tarafından soruşturma açıldığı bildirildi.

AKP hükümetinin MİT aracılığıyla Gülencilere yönelik topladığı bazı bilgileri Alman istihbarat örgütü BND’ye sunduğu ve BND’nin de çoğu Almanya’daki ajanlık faaliyetlerine dayandığı anlaşılan bu bilgiyi yetkili otoritelere ilettiği öğrenilmişti. MİT’in yüzlerce isim ve kuruma dair bir liste verdiği iddia edilmişti.

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi ile NDR kanalının iddiasına göre, BND Başkanı Bruno Kahl’a verilen listenin, ‘BND’nin bu bilgiyi gizli tutacağına inanıldığından’ verildiği savunuldu.

Olayın Alman medyasında genişçe yer alması ardından soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı.

Alman Federal Genel Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Gülencilere yönelik istihbaratın nasıl toplandığı incelenecek. Karlsruhe’da bulunan Federal Savcılık adına açıklama yapan bir sözcü, soruşturmanın Alman anti-espiyonaj birimlerinin kendilerine sunacağı bilgilere bağlı olacağını da söyledi.

Ancak soruşturmada ‘sadece Fethullah Gülen’ yandaşlarına mı’ yoksa tüm Türkiyeli muhaliflere karşı yapılan istihbarat faaliyetlerinin mi soruşturmaya alındığı bilinmiyor.