Almanya’da on milyonlar düşük emeklilik maaşına mahkum olacak

Ekonomik büyüme ve işsizlik oranının düşüklüğüyle övünülen Almanya’da on milyonlarca çalışanın mevcut maaş ve ücret düzeyinin, emeklilik halinde oldukça düşük bir maaşla yaşamaya mahkum bırakılmasına yol açacağı bildiriliyor.

Alman Sol Parti’den (Die Linke) Milletvekili Sabine Zimmermann’ın talebi üzerine yayınlanan verilere göre, Almanya’daki çalışanların yarısından fazlası emekliliğinde asgari geçim için gerekli olan miktarın altında bir maaşa mecbur kalacak.

Federal İstatistik Dairesi ile hükümetin 2014 yılı istatistiklerine dayandırılan bir araştırmaya göre, ülkedeki 37 milyon çalışanın yüzde 52’si aylık maaşı geçim standartlarının üstünde emeklilik maaşı almasına yetmeyecek. Buna göre, ortalama 38 yıl çalışılması halinde çalışanlardan sadece 17,5 milyonu asgari geçim için gerekli olan aylık 795 Euronun üzerinde emekli maaşı alabilecek.

19,5 milyon kişinin günümüzdeki maaşı brut 2 bin 330 euronun altında ve bundan dolayı da emekli maaşı 795 euronun altında gerçekleşecek.

Konuya ilişkin konuşan Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Sabine Zimmermann, ülkedeki yüksek istihdam oranlarına rağmen on milyonlarca çalışanın ‘belirsiz bir geleceğe’ mahkum edildiği eleştirisinde bulundu. Zimmermann, emeklilik maaşlarının ücretlere oranının arttırılması gerektiğinin altını çizdi.

Halen emeklilik maaşlarının çalışılan dönemdeki net maaşa oranı yüzde 48 civarında iken, hükümet bu oranın 2035 yılına kadar yüzde 43’lere düşürülmesini planlıyor.