Almanya'nın her yıl 200 bin göçmene ihtiyacı var

Almanya'nın her yıl 200 bin göçmene ihtiyacı var

Alman Merkezi Bankası (Bundesbank) tarafından yayınlanan aylık rapora göre demografik gerilemeyi telafi etmek ve ekonomik büyümeyi desteklemek için Almanya’nın yılda 200 bin göçmene ihtiyacı var.

Bundesbank’ın bugün yayınladıðı aylık rapor, Almanya’nın hem demografik anlamda hem de ekonomik büyüme için göçmenlere duyduðu ihtiyacı ortaya koyuyor.

Rapora göre bu düzenli yabancı emek gücü, aktif yaşam süresini uzatmayı ve çocukları olan kişilerin mesleki yaşamını kolaylaştırmayı amaçlayan reformlara ortak edilmeli.

Alman hükümeti emeklilik yaşını 67’ye çıkarmayı planlarken, başta mühendis, bilgisayar uzmanı veya hemşire gibi kalifiye işçiler olmak üzere daha fazla göçmeni çekmeye çalışıyor.

Ülke geçen yıl 177 bin 300 göçmeni karşıladı. Bunların çoðunluðu merkez ve doðu Avrupa’dan gelirken, 2010 yılına göre yüzde 2,6’lık bir artışa denk geliyor. Bu da göçmen kabulünde son 15 yılın en yüksek oranına ulaşıldıðı anlamına geliyor.

Federal Ýstatistik Enstitüsü Destatis’e göre 2010 yılı itibariyle 81,7 milyon olan ülke nüfusunun 10,6 milyonundan fazlası göçmenlerden oluşuyor.

Almanya, dünyada en düşük doðum oranına sahip ülkeler arasında yer alıyor. Ortalama yaşın en yüksek olduðu ülkeler arasında da bulunan Almanya’nın demografik yapısı patlamaya hazır bir bomba olarak deðerlendiriliyor. Bu durum hem büyüme potansiyeli hem de kamu maliyesi üzerinde aðırlıða sahip.

Demografik tahminler, bugün yüzde 20 olan 65 yaş ve üstü kişilerin oranının 2060’ta yüzde 34’e çıkacaðına işaret ediyor.

Bundesbank’a göre, sadece demografik gerilemeyi telafi etmek için deðil, ekonomik üretim büyümesini desteklemek için de, üretkenlik kazancı, yatırımların yüksek bir düzeyde tutulması, güçlü bir yenilenme düzeyi ve teknik ilerlemeler de gerekiyor.

ANF NEWS AGENCY