Almanya: Transatlantik işbirliği bozulursa yüz binler işsiz kalır!

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine yönelik korunmacı ekonomik politikaları dayatmasının yüz binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açacağı savunuluyor.

Almanya Maliye Bakanlığı’nın kendi içerisinde hazırladığı bir belgede, transatlantik işbirliğinin Trump’ın istediği şekilde şekillenmesinden her iki ülkede 1 milyona yakın çalışan etkilenecek.

Alman şirketlerinin ABD’de yaptıkları doğrudan yatırımların 800 bin kişiye istihdam sağladığı belirtilen belgede, buna karşın Almanya’daki Amerikan şirketlerinde çalışanların sayısının 280 bin olduğu hatırlatıldı.

Focus dergisinde yer alan haberde, Avrupa ile ABD arasındaki ticari işbirliklerinin yüz binlerce kişiyi işsiz bırakabileceğinin iddia edildiğine yer verildi.

Donald Trump yönetimi, yıllarca gizli müzakere edilen Transatlantik Ticaret ve İşbirliği Antlaşması’na (TTIP) karşı çıkarken, Almanya ve diğer ülkelerle serbest ticaretin ABD’nin zararına olduğunu savunuyor.

Trump’ın danışmanlarından Peter Navarro, Almanya’nın dolar karşısında ‘düşük euro’ politikasıyla ABD’yi sömürdüğünü iddia etmişti.

ABD, yıllık 1,2 trilyon Euro ürün ihraç eden Almanya’nın en büyük dış ticaret partneri konumunda. Almanya’nın dış ticaret fazlası 255 milyar Euro ile dünyada hiç bir ülkenin olmadığı kadar yüksek ve bu durum hem Avrupa ülkelerini hem de ABD’yi rahatsız ediyor.

Alman hükümeti ve iş dünyası ise, ihracatın ithalata oranla yüksek olmasını ‘Alman ürünlerinin daha kaliteli olmasına’ bağlıyor.