ANC’nin kuruluş yıldönümü kutlandı

Güney Afrika’nın hayatını kaybeden tarihi lideri Mandela’nın partisi ANC’nin, 105’inci kuruluş yıldönümü vesilesiyle bir tören yapıldı.

Başkent Johannesburg’un ünlü varoşu Soweto’daki bir stadyumda düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, “ANC Ağustos ayında halkın verdiği mesajı duydu. Hatalar yaptığımızı kabul ediyoruz” dedi.

74 yaşındaki Zuma’nın ANC’nin tepesindeki yerini Aralık ayında bırakması gerekiyor. ANC, 1994 yılında Apartheid rejiminin son bulmasından bu yana iktidarda bulunuyor.

Zuma, “ANC’nin sorumluları ve üyeleri yolsuzluk yaptıklarında ve çaldıklarında, ANC’nin, halkımızın ve ülkemizin değerlerine ihanet ediyorlar” dedi. Zuma, “İnsanların bizlere vermek istedikleri mesaj, kendi aramızda kavga etmekle çok meşgul olduğumuz ve onların ihtiyaçlarını dikkate almadığımızdır” şeklinde konuştu.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Zuma, “Ortak düşmanlarımız olan işsizlik, yoksulluk ve eşitsizliğe karşı insanları bir araya getirebilmemiz için ANC’nin birlik olması gerekiyor” diye ekledi.

Zuma, aylardan beridir bir dizi yolsuzluk skandalı ve partisinin Ağustos ayındaki belediye seçimlerinde yaşadığı erozyon nedeniyle oldukça güç kaybetti. ANC bünyesinde de Zuma yönetimine karşı sert eleştiriler yapılıyor.

Afrika Kıtası’nın birinci büyük ekonomisine sahip olan Güney Afrika’da ekonomik yavaşlama ve işsizlik oranındaki artış ciddi sıkıntılar doğuruyor. Son aylarda sık sık şiddetli protesto gösterileri düzenleniyor.

Tüm bu sorunların yanı sıra ANC bünyesinde de bir iç kavga yaşanıyor. Aylardır ANC’nin liderliğini kimin yapacağı üzerine tartışmalar yapılıyor. Zuma’dan sonraki lider, 2019’daki genel seçimlerde de cumhurbaşkanı odayı olacak, zira Zuma üçüncü kez Cumhurbaşkanı olamayacak.

Geçtiğimiz Cumartesi günü ANC’nin güçlü bir pozisyonu olan Kadınlar Ligi, resmi olarak Dlamini-Zuma’ya ANC liderliği için desteğini açıkladı.