AP: Yolcu bilgileri ABD'ye verilsin

AP: Yolcu bilgileri ABD'ye verilsin

Avrupa Parlamentosu, AB ve ABD arasında yapılan yolcu bilgilerine ilişkin anlaşmayı onayladı. Anlaşma, her hangi bir AB ülkesinden ABD'ye uçan yolculara ilişkin bütün bilgilerin Washington yönetimine uçuştan önce verilmesini öngörüyor. Bilgiler ise 15 yıla kadar arşivlenecek.

27 üyesi olan her hangi bir Avrupa Birliði ülkesinden ABD'ye yapacaðınız uçuşu Washington yönetimi bundan böyle artık önceden haberdar olacak. Kimlik bilgileriniz, e-posta adresiniz, uçaktaki koltuk numaranız ve kredi kartı bilgileriniz siz daha havadayken ABD'deki güvenlik birimlerinin elinde olacak.

Avrupa'dan Amerika'ya uçuş gerçekleştiren 19 hava yolu şirketine, yolcu bilgilerini ABD yönetimine göndermesi şartı getiren ve 2007 yılında AB ve ABD arasında yapılan güvenlik anlaşması, Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamayla kabul edildi. Anlaşmanın önümüzdeki iki hafta içerisinde hayata geçmesi bekleniyor.

SWOBODA: AP PANDORANIN KUTUSUNU AÇTI

409 AP üyesinden 226'sı anlaşmada 'evet' oyu kullanırken, oylama öncesinde sert tartışmalar yaşandı. Anlaşmaya sosyal demokratlar ve Yeşiller karşı çıkarken, bazı AP üyeleri bilgilerin 15 yıl kaydedilmesine ısrarla karşı çıktı.

Anlaşmaya sert karşı çıkan Sosyal Demokratlar Grup Başkanı Hannes Swoboda "Bu anlaşmaya AP, pandoranın kutusunu açmıştır. Bundan böyle artık her türlü kişisel bilgilere ulaşmak mümkün olacak" diye konuştu.

AB'nin Ýçişlerinden Sorumlu Komiser Cecilia Malmström ise anlaşmanın aslında iyi olmadıðını ancak kabul etmek dışında başka seçeneklerinin de bulunmadıðını söyledi. Zira AP, gündemine aldıðı tasarılarda deðişiklik yapmaya hakkı yok, tasarılar veya anlaşmalar ya kabul edilir ya da ret edilir.

ANF NEWS AGENCY