Atina'da 13 bin kişi evsiz

Atina'da 13 bin kişi evsiz

Yunanistan’da Praksiz isimli sivil toplum örgütü başkent Atina’da 13 bin dolayında kişinin evsiz olduðunu belirtti.

Kathimerini gazetesinde yayınlanan verilere göre bu evsizlerin bin 500’ü sokaklarda, 11 bin 500’ü ‘squat’larda (kullanılmayan boş binalar) yaşıyor. AFP’ye konuşan Praksis Başkanı Tzanetos Antypas, “Bin 500 kişinin çoðunluðu isşiz ya da kriz nedeniyle uyuşturucu tedavi merkezlerinin kapatılmasıyla terk edilen uyuşturucu baðımlılarından oluşuyor” dedi.

Antypas, buna karşın 11 bin 500 kişinin çocuðunluðunun ise Atina merkezindeki 15 ila 20 kişilik apartmanlara doldurulan kaðıtsız göçmenler olduðunu söyledi.

Yunanistan’da evsizlerin sayısına ilişkin resmi istatistiklerin olmadıðını, organizasyonlar tarafından yayınlanan verilerin de tahmini ve bazen abartılı olduðunu ifade eden Antypas, geçen yıl Atina’da evsizlerin sayısının 25 bin olduðuna dair bir tahmini hatırlattı.

Ekonomik krizin yeni bir evsiz profili ortaya çıkardıðına işaret eden Antypos, sokaklarda özellikle 40-55 yaş arası inanlar, işsizler veya kiralarını ödeyemeyen ya da ailevi sorumluluklaırnı yerine getiremeyen insanların görüldüðünü kaydetti. Oysaki önceleri, çoðunlukla göçmen gençler ya da uyuşturucu baðımlılarının sokaklarda olduðu ifade edildi.

2004 yılında kurulan, 120 ücretli, 580 gönüllü çalışanı olan Praksis’in Atina ve Selanik’te göçmenler veya kaðıtsızlar için iki saðlık merkezi, Patras limanında ise maðdur çocuklar için bir merkezi bulunuyor.

ANF NEWS AGENCY