Avrupa'da siyasi krizin çanları çalıyor!

Avrupa'da siyasi krizin çanları çalıyor!

Bir yandan son seçimlerde partisinin büyük kan kaybetmesi, diðer yandan Fransa'da sosyalistlerin zaferi ve Euro'nun 'zayıf halkası' Yunanistan'daki belirsizlik. Alman başbakanı Merkel, kritik bir eşikte. Hollande'nin yarınki Berlin gezisi öncesinde Fransız sosyalistlerin lideri Hamon "Avrupa'da Merkel'in hegemonyasını kıracaðız" mesajını verdi.

Dün ülkenin en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya (NRW)'de yapılan seçimlerle birlikte hükümet partisi Hıristiyan Birlik Partisi (CDU)'nun ikinci kez iktidarda olduðu 2009 yılından bu yana oy kaybettiði seçim sayısı 11'ye yükseldi. Almanya'da 16 eyaletin bulunduðu göz önüne alındıðında başbakan Angela Merkel'in federal düzeyde güven kaybettiði artık aşikar.

2008 yılında patlak veren Euro ülkelerindeki borç kriziyle AB'de ipleri eline alan Merkel'in önünde şu iki seçenek var: Ya aldıðı yengiliye raðmen 2013'in sonbaharında yapılacak federal seçimlere kadar iktidarda kalmayı göze alacak. Ya da 1972'de Willy Brandt, 1982'de Helmut Kohl, 2005'de ise Schröder'in (NRW'deki yenilginin ardından) yaptıðı gibi federal mecliste güven oylamasına gidecek. Merkel'in adı geçen başbakanlar kadar cesaretli olup olmadıðını önümüzdeki günlerde göreceðiz.

AVRUPA'DA MERKEL'E ÖFKE SANDIÐA YANSIDI

Alman iç politikası kadar dış politikada da Merkel'e çember daralıyor. 6 Mayıs'ta Yunanistan'da yapılan seçimlerde belirsiz bir tablonun çıkmasının nedeni olarak Yunanlıların Merkel'in Euro politikasına gösterdiði öfkeden kaynaklandıðı belirtiliyor. Yine aynı şekilde Fransa'daki cumhurbaşkanı seçimlerinde sırf Sarkozy'nin Merkel ile çalışmasını engellemek için önemli bir kesimin rakibi Hollande'ye oy verdiði yorumları yapılıyor.

Merkel'in "sadık adamı", hatta partisindeki "en derin isim" Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Yunanistan'a ilk resti çekti. Berliner Zeitung gazetesine konuşan Schäuble "Kimseyi Euro'da zorla tutmuyoruz. Yunanlar çıkmak istiyorlarsa çıksınlar" deyip Euro bölgesinde dış kapıyı gösterdi.

Bir yandan Pazar günü yapılan NRW'deki seçimlerde Merkel'in yüzde 9 oy kaybetmesi, diðer yandan Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'ın seçimi kazanan ilk üç partiyle yaptıðı hükümet kurma görüşmelerinin sonuç kalması ve en önemlisi de Fransa'nın "çiçeði burnundaki" başkanı Hollande'nin Almanya'ya yapacaðı ilk gezi nedeniyle gözler Berlin'e çevrildi.

AVRUPA'DA KRÝTÝK SAATLER

Avrupa'nın dört önemli başkenti Paris, Atina, Brüksel ve Berlin'de tansiyonun yükselmesini Ýngiliz Guardian gazetesi "Avrupa kritik 48 saate girdi" şeklinde yorumladı. Zira Brüksel'de de bugün Euro bölgesinin maliye bakanları bir araya geliyor. Bakanların en önemli konusu şüphesiz Yunanistan'daki siyasi belirsizlikten dolayı ertelenen yardım paketi olacak.

"Akropolis Eideu" (Elveda Yunanistan) kapaðıyla çıkan Almanya'nın prestijli haber dergisi Der Spiegel "Atina'yı Euro'dan çıkartmanın zamanı gelip çattı" yorumunu yaptı. Ýspanya'da dün itibaren patlak veren gelişmeleri de hesaba katmak lazım. Son araştırmalara göre iki gençten birinin işsiz olduðu Ýspanya'da bir çok kentte "kemer sıkmak" politikaları protesto edildi. Ýspanyolların asıl öfkesi şüphesiz Brüksel'in dayatmalarına boyun eðen, Merkel ile birlikte hareket eden muhafazakar Madrid hükümeti.

HAMON: MERKEL'ÝN HEGEMONYASINI KIRACAÐIZ

Sosyalist başkan Hollande'nin yarın Berlin'e yapacaðı tarihi geziden önce yeni Paris yönetiminin Merkel'e yönelik politikasının nasıl olacaðına dair ilk sinyal de geldi. France 3 televizyonunu konuşan sosyalistlerin parti başkanı Benoit Hamon, sadece Merkel'in Euro'nun kaderini belirmeye izin vermeyeceklerini söyledi.

Merkel'in baskısıyla kabul edilen AB'nin bütçe disiplini anlaşmasını yeniden müzakerelere açacaklarını söyleyen Fransız politikacı, Euro bölgesinde uygulanan kemer sıkma politikasından taviz verileceði sinyalini verdi. Kemer sıkma politikasının Yunanistan'da başarısız olduðuna dikkat çeken Hamon'ın "Biz Merkel'i AB'nin başına geçmesi için seçmedik" şeklindeki sözleri ise Berlin'de "soðuk duş" etkisi yaptı.

Hem Alman, hem de Fransız basını; Merkel'in Hollande'yi güler yüzle karşılamayacaðı varsayımı altı çizilerek belirtiliyor. Merkel sahte gülücükler de daðıtabilir, ancak Fransa'nın yeni liderine karşı gardına alacaðı kesin. Merkel'in en büyük korkusu ise sol-sosyal demokrat dalganın Fransa'dan ülkesine sıçraması. AB liderlerinin Haziran zirvesine kadar gerginlik tırmanırsa belki o zaman Merkel "Siz Euro'da kalın, biz çıkalım" kozunu öne sürebilir.

ANF NEWS AGENCY