Avrupa'dan Atina'ya 'muslukları kapatırız' uyarısı

Avrupa'dan Atina'ya 'muslukları kapatırız' uyarısı

Yunanistan'da, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, 17 Haziran'da gidilmesi kararlaştırılan seçimle birlikte Yunan halkının avroda kalmayı isteyip istemediði konusunda referandum yapılması önerisinin yankıları sürerken, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz, Yunanistan'ın memorandumu bozmaya karar vermesi durumunda finans musluklarının kapanacaðını söyledi.

Atina'da temaslarda bulunan Schulz, Kathimerini gazetesindeki demecinde, 17 Haziran seçimlerinde Yunan halkının aslında ülkenin AB ile ilişkilerinin ne şekilde olmasına karar vereceðini belirterek, bununla ilgili konuları doðrudan konuşmak için Atina'ya geldiðini belirtti.

17 Haziran seçimlerinde, Yunanistan'ın AB ile bundan sonraki ilişki biçiminin ne şekilde olacaðının açıklıða kavuşacaðını ifade eden Schulz, "Ben realistim. Yunanistan'a verilmesi kararlaştırılan yeni yardım paketiyle ilgili memorandum 17 ülke tarafından onaylandı. Bunların arasında kişi başına geliri Yunanistan'dan daha az olan ülkeler de var. Buna raðmen, kurtarma paketine 1 milyar destek veriyorlar. Yunanistan eðer bu sözleşmeyi bozmaya karar verirse finans muslukları kapanacak. Anlaşmanın tekrar gözden geçirilmesi için de oy birliði gerekir ki böyle bir şeyin olması mümkün deðil. Yunanlıları şoke etmek için söylemiyorum, ama memorandum tanınmazsa finansman dondurulur" dedi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de aynı gazetedeki demecinde, avroda bulunmanın, saðladıðı yararlarla birlikte yükümlülükler de içerdiðini belirterek, şartları yerine getirmeden yardım alınacaðını düşünmenin "hayalperestlik" olduðunu söyledi.

AB'nin, Yunan makamlarıyla hazırladıðı kalkınma programının, Yunanistan'ın ekonomik krizden çıkabilmesi için yegane fırsat olduðunu ifade eden Schaeuble, şöyle konuştu: "Yunan halkından istenilen fedakarlıkları çok iyi biliyorum ve kızgınlıðını anlıyorum. Ancak Avrupalılar ve uluslararası ortaklar Yunanistan'ın kendisinin yapması gereken işleri yapamaz. Bunları seçmenlere anlatmak Yunanlı siyasetçilerin görevidir. Yunan makamlarıyla birlikte oluşturulan kalkınma programı, Yunanistan'ın ekonomik krizden çıkması için yegane fırsattır. Bu program olmadan Yunanistan kalkınamaz. Koşullardan herhangi birini yerine getirmeden yardım alınabileceðini düşünmek ise hayalcilikten başka bir şey deðil. Bu nedenle Yunanlılar, seçimlerde sadece bir partiyi seçmeyecekler, aynı zamanda bu varlık sorunlarıyla ilgili de karar vereceklerdir. Tüm olanları bilerek karar vermeleri önemli."

ANF NEWS AGENCY