Ay’ın oluşumuna dair eski bir teori yeniden gündemde

4,5 milyar yıldan bu yana Dünya’nın uydusu olarak etrafından dönen Ay’ın oluşumuna dair uzun süredir gözden düşen bir teori yeniden gündeme düştü.

Buna göre, Ay’ın uzaydaki planet embriyonlarıyla henüz oluşum aşamasındaki Dünya’nın defalarca çarpmaları sonucu kopan parçalardan Ay oluştu.

Aralarında Weizmann Bilimler Enstitüsü üyesi Raluca Rufu’nun da olduğu İsrailli bilim insanları tarafından Ay’ın oluşumuna dair bir dijital simülasyon yapıldı.

Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında, Dünya’nın proto aşamasındaki haliyle yine oluşum aşamasında olan ve Mars’tan küçük boyutlardaki gezegen embriyonlarının çarpışmaları simüle edildi. Çok sayıda çarpışmanın her birinde, Dünya’dan kopan parçalar ‘mini Ay’lar’ oluştururken, daha sonra bu Ay parçaları birleşerek tek bir yapıya dönüştü.

Çarpışmaların birden fazla tekrarlanmasıyla söz konusu ‘mini Ay’ların’ birleşme eğilimi gösterdiği tespit edilen araştırmada, birleşen bu parçaların tek bir gök cismine dönüştüğü kaydedildi.

Çarpışmalar sonucunda oluşan Ay’a benzer uydunun her seferinde Dünya’ya ait elementleri bünyesinde topladığı anlaşılan simülasyonun doğruluğunun onaylanması için daha derin araştırmalara ihtiyaç olduğu da belirtildi.

AFP’ye konuşan ve araştırmada yer alan bilim insanlarından Raluca Rufu, uzun zamandan bu yana terk edilen bir teorinin gerçekliğini ortaya koydoğunu söyledi. Rufu, Ay’ın Dünya ile başka gezegenlerle birden fazla çarpışma sonucu oluştuğu teorisinin doğru olabileceğini de savundu.

Son dönemlerde yapılan araştırmaların büyük çoğunda ise, Ay’ın Dünya’nın başka bir cisimle tek bir seferde gerçekleşen büyük bir çarpışma sonrasında oluşan şok nedeniyle oluştuğu öne sürülüyordu.