Bavyera’da bağımsızlık reformu talebine ret

Almanya’nın Bavyera eyaletinin bağımsızlığı için referandum düzenlenmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurunun görülemeyeceğine hükmedildi.

Bavyeralı bir kişinin Karlsruhe kentindeki Federal Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, eyaletin Almanya’dan ayrılması için referandum düzenlenmesi istenmişti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararında ise, eyaletlerin ‘Anayasa konusunda söz sahibi’ olmadıkları vurgulanırken, bundan dolayı Almanya’dan ayrılma taleplerinin anayasal düzene ters olduğu belirtildi.

Alman anayasa hukukçularına göre, Almanya’yı oluşturan 16 eyaletten herhangi birinin ülkeden ayrılmasına ilişkin herhangi bir madde bulunmuyor. Bundan dolayı da bir eyaletin ayrılmak istemesi durumunda diğer tüm eyaletlerin onayını almasının söz konusu olabileceği belirtiliyor.

70 bin kilometrekarelik alanıyla Almanya’nın toprak bakımından en büyük, 12,7 milyon nüfusuyla da ikinci büyük eyaleti olan Bavyera’da önemli bir kesimin bağımsızlık yanlısı olduğu biliniyor. Önceki yıllarda yapılan anketlerde halkın dörtte birinin bağımsızlık, beşte ikisinin ise Federal Almanya içerisinde daha fazla özerklik istediği sonucu çıkmıştı.