Bir haftada 6 bin göçmen Akdeniz’de kurtarıldı

Göçmenleri İzleme Uluslararası Örgütü, son bir hafta içerisinde 6 bin göçmenin kurtarıldığını açıkladı.

Örgüt sözcüsü Joel Millman, “Bu durum Akdeniz’de şimdiye kadanan yaşananların hepsinin üstünde” açıklamasında bulundu. Akdeniz’deki hava durumunun elverişli olmasından kaynaklı, binlerce göçmen toplu halde Libya kıyılarından Avrupa’ya gelmek için yola çıktı.

SOS Akdeniz ve Sınır Tanımayan Doktorlara bağlı Aquarius isimli gemi, 248’i çocuk, 946 kişiyi kurtardı. Müdahalenin Cumartesi akşamı başladığı ve ertesi gün öğle saatlerine kadar sürdüğü belirtiliyor.

Gemide bulunan Sınır Tanımayan Doktorlar arasında yer alan Conor Kenny, “Durum olağanüstü. Gemi 400 kişilik, ancak 946 bulunuyordu. Bunu beklemiyorduk, çoğunluğu ayakta yolculuk ediyordu. Daha önce gemilerde bir defada 400-500 kişiyi kurtarmıştık. Herkese yetecek kadar malzeme ve yiyecek bulunuyordu” açıklamasında bulundu.

4 kişilik sağlık ekibinin yüzden fazla insana müdahale ettiği de edinilen bilgiler arasında. Yorgunluk, susuzluk, ciltte kuruma gibi sorunları mültecilerin yaşadığı belirtiliyor.

“Bazı insanlarda Libya’da olduğu tahmin edilen kırıklar da bulunuyordu. Bir kişi tutuklandığını ve işkenceye maruz kaldığını bana anlattı. Bir tanesi de kaçırılmaktan son anda kurtulduğunu söyledi” beyanında da bulunan Doktor Kenndy, Aquarius’un İtalya kıyılarında devriyeler gezdiğini, göçmenleri aldıktan sonra da denizde çok kalmaması gerekiyor.

Geçtiğimiz yıldan bu yana Libya’dan Avrupa’ya gelişlerde yoğun bir artış oldu. 180 000 kişi Libya sınırlarından Avrupa’ya ulaşmaya çalıştı.