BM Suriye’deki savaş suçlarını ‘özel ekiple’ araştıracak

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 6 yıldır iç savaşın devam ettiği Suriye’de yaşanan savaş suçları ve insan hakları ihlallerini araştırmak üzere özel bir ekip kurma kararı aldı.

Liechtenstein’in BM Genel Kurulu’na sunduğu tasarıya 105 ülke ‘evet’ oyu verirken, 15 ülke ise karşı çıktı. 52 ülke ise çekimser kaldı. ABD, Fransa, Almanya, Büyük Britanya gibi ülkelerin destek verdiği tasarıya Rusya, Çin ve İran ise karşı çıktı.

Kabul edilen tasarıyla kurulacak ‘özel ekip’ Suriye’de işlenen savaş suçları ve insan hakları ihlalleri hakkında bilgi toplama, bilgileri bir araya getirme, koruma ve delilleri analiz etmekle görevlendirilecek. BM’nin kuracağı ekip ayırca ulusal, bölgesel ve uluslararası mahkemelerde görülecek olası davalara ilişkin dosyaları da hazırlamakla görevli olacak.

Tasarıyı hazırlayan Liechtenstein’in BM nezdindeki büyükelçisi Christian Wenaweser, BM’nin Suriye’de işlenen suçlara dair uzun süre kayıtsız kaldığı eleştirisinde bulundu. Wenaweser, bu durumun ülkedeki savaş suçlarının ‘savaş ve insanlığa karşı suçların tolere edildiği ve cezasız kalacağı sinyali verdiğinin’ altını çizdi.

Suriye’nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi ise, BM’nin kabul ettiği tasarının ‘ülkenin içişlerine müdahale edildiğini’ savundu.