Bolivya’da sosyalist hareket Morales’in adaylığında ısrarlı

Bolivya’da yerlilerin ve dar gelirlilerin desteğine sahip olan sosyalist Devlet Başkanı Evo Morales’in dördüncü kez aday olmasına yönelik talepler artıyor.

Sosyalizme Doğru Hareketi (MAS) tarafından Mantero kentinde düzenlenen kongrede Morales’in 2019’da dolacak görev süresi ardından yeniden aday olması yönünde karar alındı. Kongrede Morales’in yeniden adaylığı oy birliğiyle kabul edildi.

MAS’ın kararı ardından konuşan Evo Morales, Şubat ayında referandumdan geçmemesi nedeniyle tartışılan yeniden adaylık konusunda iddialı olduklarını söyledi. Morales, sosyal hareketlerin kendisine verdiği desteğe inandığının altını çizdi.

MAS kongresinde sosyalist projeyi ileri götürmek amacıyla Morales’in yeniden aday olmasına dair birkaç seçenek önerildi. Bunların ilkinin anayasanın kısmi reformunu öngören bir referandum olurken, anayasal reformun parlamentodaki çoğunluk üzerinden yapılması seçeneği de sunuldu.

Kongrenin bir diğer önerisi ise Morales’in görev süresinin bitiminden önce istifa ederek yeniden aday olması oldu. Son öneri ise anayasanın yeniden yorumlanarak, Morales’in aday gösterilmesi.

2005 yılında ülkedeki nüfusun çoğunluğunu oluşturan yerli halklar ve dar gelirlilerin desteğini alarak yüzde 54 oyla devlet başkanı seçilen Morales, 2009’da yüzde 64, 2014’de ise yüzde 61 oyla yeniden seçilmişti. Anketler, Morales’in yeniden adaylığı halinde seçilebileceğini gösteriyor.