Çin’in yaptırım kararı Kuzey Kore’yi zorlayacak

Nükleer programı nedeniyle Çin tarafından bugünden itibaren uygulamaya konulan kömür ithalatını durdurma kararının Kuzey Kore’yi ekonomik anlamda ciddi olarak zorlayacağı öngörülüyor.

Geçtiğimiz Pazar günü Kuzey Kore tarafından Pukguksong-2 adlı balistik füze denemesi sonrasında ABD’nin Çin nezdindeki yaptırım baskıları gündeme gelmişti. Nükleer programı nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından yaptırım kararı alınan Kuzey Kore’yi kısmen de olsa destekleyen Çin tarafından dün yaptırım kararı alınmıştı.

KUZEY KORE EKONOMİSİNE OLUMSUZ ETKİ EDECEK

Çin hükümetinin duyurduğu karara göre, Kuzey Kore’den kömür ithalatı bu yılın sonuna kadar dondurulacak. Bu kararla Kuzey Kore’de var olan ekonomik sorunların daha da artacağı tahmin ediliyor.

Kuzey Kore, 2016 yılında Çin’e 22,5 milyon ton kömür satarken, bu satışlardan 1,2 milyar dolar gelir elde etmişti. Üstelik kömür ihracatı 2015’e oranla yüzde 15 artış göstermişti.

Çin’in aldığı kararın Kasım 2016’da BMGK’de kabul edilen 2321 nolu tasarıyı hayata geçirmeye yönelik olduğu da bildiriliyor. Bu tasarı, Kuzey Kore’nin yıllık kömür ihracatını 400 milyon dolar veya 7,5 milyon tonla sınırlarken, 2015’e oranla yüzde 62’lik bir düşüş anlamına geliyor.

NÜKLEER PROGRAM VE KİM JONG-NAM’IN ÖLDÜRÜLMESİ ETKİLİ OLDU

Kuzey Kore’ye yönelik Çin’den alınan bu yaptırım kararında Kim Jong-un’un dünyayı karşısına alan politikaları ve nükleer programından vazgeçmemesinin etkili olduğu savunuluyor.

Çin’in tepkisinin Kim Jong-un’un kardeşi Kim Jong-nam’ın geçtiğimiz Pazartesi Malezya’da öldürülmesiyle de bağlantılı olduğu iddia ediliyor. Uzun yıllardır  Macao şehrinde yaşadığı bilinen Kim Jong-nam’ın Çin’in tercihi olduğu savunuluyordu.