Çin Komünist Partisi’nde yeni döneme doðru

Çin Komünist Partisi’nde yeni döneme doðru

Çin Komünist Partisi, 5 yılda bir yapılan Ulusal Parti Kongresi'ne hazırlanıyor. Ekim ayında yapılacak kongrede politbüroda önemli deðişiklikler yapılacak.

18. Ulusal Kongre'de Politbüro Daimi Komitesi'nin 9 üyesinden 7'si yaştan ve iki dönemlik sınırlamadan dolayı emekliye ayrılacak.

Emekliye ayrılacaklar arasında Cumhurbaşkanı Hu Cintao ve Başbakan Wen Ciabao da bulunuyor. Politbüro Daimi Komitesi'nde boşalacak yerlere daha genç isimler atanacak.

Kongre sırasında komiteye atanacak yeni isimlerden Başbakan Yardımcısı Li Keqiang'a Çin'in yeni başbakanı gözüyle bakılıyor.

Daimi Komiteye atanması beklenenler arasında Komünist Parti'nin Şanghay Başkanı Yu Zhengsheng ve Kamu Güvenliði Şefi Meng Jianzhu da yer alıyor.

Gelecek beş yıl için yol haritasının belirleneceði kongre sırasında 25 üyeli Politbüro'nun da 7 üyesi deðişecek ve yerlerine yeni üyeler atanacak.

204 üyeli Merkezi Komite'nin yeni üyeleri de kongre sırasında seçilecek. Merkez Komitesi, Politbüro Daimi Komitesi, Komünist Parti Politbürosu, Sekretarya ve Merkezi Askeri Komite üyelerini seçiyor.

Kongreye aralarında Hong Kong ve Tayvan'ın da bulunduðu 31 eyaletten 2270 delege katılacak.

1 Temmuz 1921 yılında Mao Zedong tarafından kurulan Komünist Parti'nin 80 milyon 269 bin üyesi var.

ANF NEWS AGENCY