CPJ sansürün en fazla uygulandıðı 10 ülkeyi açıkladı

CPJ sansürün en fazla uygulandıðı 10 ülkeyi açıkladı

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüðü vesilesiyle, dünyada basına en çok sansür uygulayan ülkeler listesini yayınladı.

CPJ’ye göre dünyada basına en çok sansürün uygulandıðı ülkeler sırasıyla şöyle: Eritre, Kuzey Kore, Suriye, Ýran, Ekvator Ginesi, Özbekistan, Burma, Suudi Arabistan, Küba, Beyaz Rusya.

Sansürcü ülkeler hakkında şu bilgilere yer verildi:

Eritre (Afrika boynuzu ülkesi): Basın diktatoryal yöntemlerle kontrol ediliyor, sadece devlet medyasının çalışmasına izin veriliyor. Uluslararası medya susturuluyor, çalışmasına izin verilmiyor.

Kuzey Kore: 12 temel, 20 dönemsel gazete, TV ve radyoların tümü resmi haber ajansının direktifleri doðrultusunda, siyasal liderliðinin açıklamaları ile destek aktivitelerini yayınlıyor. Yöneticilerin sınırsız yaralandıðı internetten halk ise uygulanan aðır sansür nedeniyle yararlanamıyor. Uluslar arası basının ülkede çalışmasına izin verilmiyor. Her yıl sınırlı düzeyde gazetecinin, birkaç günlüðüne ülkeye girişine izin veriliyor.

Suriye: Beşar Esad rejimine karşı ayaklanmanın başladıðı Mart 20111’den bu yana baðımsız medyaya karşı tam bir susturma politikası uygulanıyor. Yabancı gazetecilerin özgürce ülkeye girişlerine izin verilmezken, uluslar arası basına bilgi veren yerel gazeteciler baskı, saldırı, hapis ve ölümle karşı karşıya kalıyorlar. Kasım 2011’den bu yana ülkede 9 gazeteci öldürüldü. Basını susturma amacıyla, mobil telefonlar, normal tel hatları, elektrik ve internet sürekli kesiliyor. Suriye Elektronik Ordusu, birçok kez internet sayfalarını hackleyerek, rejim yanlısı bilgiler yerleştirdi.

Ýran: Hükümet, basını susturmak için gazetecileri toplu halde gözaltına alma ve eleştirilerde bulunan gazeteleri kapatmaktadır. Devlet karşıtlıðı yapmakla suçlanarak cezaevine konulan gazeteciler burada aðır psikolojik ve fiili işkenceye maruz kalıyorlar. Gazetecilerin aileleri de sürekli tacizlere maruz kalıyorlar. Dünyada internette en aðır sansürün uygulandıðı ülkelerin başında geliyor. Milyonlarca internet sitesine giriş engelliyor. Rejim ayrıca sürekli olarak, özellikle BBC Farsça TV uydu yayınlarını sinyallerle engelliyor.

Ekvator Ginesi: Tüm basının direkt veya dolaylı olarak devlet başkanı Teodoro Obiang’ın kontrolünde. Teknik olarak ülkedeki bazı basın kuruluşları özel sektörün elinde ancak baðımsız deðil. Basında uluslararası gelişmelere yer verilmiyor. Tüm basın, aðır sansür ve kuralların yer aldıðı basın direktifleri doðrultusunda hareket ediyor. Yabancı basının ülkeye girişine izin verilmiyor, izin verilenler ise yakın takibe tabi tutularak dilendiði yerde müdahale ediliyor.

Özbekistan: Özbekistan’da baðımsız medya bulunmamaktadır. Baðımsız gazeteciler genelde uluslar arası basına bilgi geçmektedirler, bundan dolayı ‘ulusal geleneklere hakaret’ gibi suçlamalarla kovuşturma, hapis tacizle karşı karşıya kalıyorlar. Muhalif gazeteciler Muhammed Bekjanov ile Yusuf Ruzimuradov, dünyada en uzun hapiste bulunan gazeteciler olarak biliniyor. Ýnternette baðımsız medyaya giriş tamamen engellenmiş durumda, yabancı basının ülkeye girişine izin verilmiyor.

Burma: Her ne kadar Burma askeri yönetimden sivil yönetime geçiş yaparak, aralarında gazetecilerin de bulunduðu yüzlerce muhalif siyasetçi-aktivisti serbest bırakmışsa da, basına yönelik sansür olduðu gibi devam ediyor. Özel sektöre ait basın, kanunlarla periyodik yayın yapmaya zorlanıyor, yönetimi eleştiren yayınlara izin verilmiyor Devlet medyası ise tamamen propaganda amaçlı yayın yapmaktadır. Ülkede izinsiz bilgisayar bulundurma yasakken, internette aðır sansür uygulanmaktadır. Yabancı basın için çalışan gazeteciler hapis cezaları ile cezalandırılıyor.

Suudi Arabistan: Ülkedeki medya yasaları oldukça dar, birçok yöne çekilebilecek şekilde hazırlanmış, yönetime tüm medya kuruluşlarına editör atama yetkisini içeriyor. Ýnternet üzerinde aðır sansür uygulanıyor. Yerli veya yabancı basının, yönetim karşıtlıðının yoðun olduðu ülkenin doðu eyaletlerine girişlerine izin verilmiyor.

Küba: Kamusal alanın elindeki tüm basın, basın özgürlüðünü ‘Sosyalist toplum hedeflerine uygun’ olduðu oranda izin veren Komünist Parti kontrolünde. Ýnternet şirketleri dilenen tüm sayfaları bloke etmek zorundalar. Baðımsız basın sadece ülke dışında merkezli basın kuruluşları üzerinden çalışabiliyor. En az 29 gazeteci tutuklu bulunmakta. Nisan 2011’de yönetim basın üzerindeki baskılarını arttırarak, gazetecilere şiddet, kovuşturma, kısa süreli gözaltı uygulamalarına geçti.

Beyaz Rusya: Basına karşı aðır bir baskı uygulanmaktadır. Yargı basın karşısında tamamen siyasallaştırılmış, gazeteciler en ufak eleştiri söz konusu olduðunda, 10 yılı aşan hapis cezaları ile karşı karşıya kalıyor. Son 10 yılda 3 gazeteci öldürüldü. Devlet onayı olmadan gazetecilik yapmak yasaktır. Ýnternete aðır sansür getiren yasa 2010 yılında devreye koyuldu, bunu denetleyen kuruluşun başına ise devlet başkanının oðlu atandı. Ýstihbarat örgütü tüm internet girişlerini kontrol altında tutuyor.

ANF NEWS AGENCY