Donald Trump başkanlık görevini resmen devraldı

8 Kasım’da Hillary Clinton’a karşı seçimleri kazanarak Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 45’inci başkanı olan Donald Trump, bugün görevini resmen devraldı.

Törenler kapsamında ilk olarak Beyaz Saray’da görevi selefi Barack Obama’yla bir araya gelen Trump, kısa bir görüşmenin ardından yemin töreninin yapılacağı Kongre binasına geldi.

Yüz binlerce kişinin katıldığı yemin töreninde ilk sözü Roy Blunt alırken, sırasıyla diğer senatör ve temsilciler kısa konuşmalar yaptı. Törene eski ABD başkanlarıyla birçok ülkeden temsilciler de katıldı.

Başkan yardımcısı Mike Pence’nin ardından ABD başkanlık yeminini eden Donald Trump, burada kısa bir konuşma yaptı. Trump’ın daha ziyade anti-elit ve proteksiyonist ekonomik politikalara vurgusu ile ‘İslamcı terörizmi’ dünyadan silme vaadi dikkat çekti.

Konuşmasında eski Başkan Obama’ya teşekkür ederek başlayan Donald Trump, uzun dönemler Washington’da oluşan politik sınıfın yararlandığı imtiyazların ABD halkına yansımadığını savundu.  Bugünden sonra bunun değişeceğini söylediği konuşmasında ABD’nin ‘unutulan kesimlerine’ seslenen Trump, halkın daha iyi eğitim, güvenlik hizmetlerine ulaşmasını sağlayacaklarını vaat etti.

ABD’de kimi zenginlerin daha da zenginleştiği bir dönemde üniversite öğrencilerinin eğitim göremediğini söyleyen Trump, buna son verileceğini savundu.

Yabancı ülkelerin sanayisinin ABD sayesinde zenginleştiğini söyleyen Trump, buna karşın kendi ülkesindeki fabrikaların kapandığını ve milyonların işsiz kaldığını kaydetti.

Bugünden itibaren yeni bir vizyonun hakim olacağını söyleyen Trump, bu vizyonu ise ‘Önce Amerika’ olduğunu belirtti. Trump, korunmacı ekonomik politikaların ülkesine daha fazla refah getireceğinin altını çizdi.

Sınırların korunması konusuna vurgu yapan Donald Trump, ‘İslamcı terörizme’ karşı mücadele vurgusu yaptı. Donald Trump, bu terörizmi dünyadan sileceklerini vaad etti.

ABD’nin ve halkının  polis ve ordusuyla koruma altında olacağını söyleyen Trump, vaatler veren siyasi sınıfların zamanının geçtiğini ve artık harekete geçme zamanı olduğunu savundu.

ABD halklarının farklı ırklardan geldiğini hatırlatan Trump’ın daha çok ‘yurtseverlik’ üzerinden birleşildiğine dair sözleri dikkat çekti. Trump,  ABD’nin ‘eski büyüklüğüne’ kavuşturulacağını da sözlerine ekledi.