Dresden’de katliamlara ve ırkçılığa karşı 12 bin kişilik insan zinciri

Almanya’nın doğusundaki birçok kentte yapılan etkinliklerle İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerce katledilen milyonlarca kişi ve müttefiklerce bombalanan binlerce sivil anıldı.

13-15 Şubat 1945’te Dresden kentinin müttefik uçaklarınca bombalanmasının 72’inci yılında yaşamını yitiren binlerce sivilin yanı sıra Nazi Almanyası’nın katlettiği milyonlarca kişi anıldı.

Dresden’deki anmalar kapsamında Elbe nehrinin her iki yanında bir araya gelen 12 bini aşkın kişi el ele tutuşarak, kilometrelerce uzunluğunda insan zinciri oluşturdu. İnsan zinciri eylemine Dresden’in liberal partili (FDP) Belediye Başkanı Dirk Hilbert’in yanı sıra Sachsen Eyalet Başbakanı Stanislaw Tillich de katıldı.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyesi Stanislaw Tillich, 1945 Dresden bombardımanlarını kullanan aşırı sağcılara verilen ‘en iyi cevabın’ bu insan zinciri olduğunu söyledi.

Dresden Belediye Başkanı Dirk Hilbert de, ırkçı Pegida hareketinin Dresden anmalarını kullanmasına izin verilmemesini istedi.

Anmalar kapsamında Suriye’de yaşamını yitirenler ve Akdeniz’de boğulan mülteciler için iki sanat projesi de hayata geçiriliyor.

YAHUDİLER, FİZİKİ VE ZİHİNSEL ENGELLİLER DE ANILDI

İkinci Dünya Savaşı’nda müttefiklerce bombalanan ve binlerce sivilin yaşamını yitirdiği kentteki bir diğer anma etkinliği ise Alter Leipziger Bahnhof adlı tarihi tren garında düzenlendi. Buradaki etkinlikte 1938-1945 yılları arasında trenlerle toplama kamplarına gönderilen Yahudiler anıldı.

Urnenhain Tolkewitz adlı mezarlıkta ise, Nazi Almanyası döneminde katledilen zihinsel ve fiziksel engelliler için bir anma düzenlendi.

13-15 Şubat 1945’te düzenlenen müttefik bombardımanında en az 7 bin Alman sivilin yaşamını yitirdiği tahmin edilirken, kimi tarihçiler bu sayının 25 bini bulduğunu iddia ediyor.