El Kaide’ye silahlar Türkiye üzerinden

El Kaide’ye silahlar Türkiye üzerinden

Arap medyasında çıkan haberlere göre, Suriye’deki muhalif kesimler Türkiye üzerinden silahlandırılıyor. Buna göre, el-Kaide ve Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı grubun koordinasyonu ile Türkiye sınırından Suriye’ye silahlı giriş yapan üç kişi yakalandı. Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) başkanı Burhan Galyun, Özgür Suriye Ordusu'nun silahlandırılması konusunda bazı ülkelerin kendilerine silah verme konusunda söz verdiklerini söyledi. Bir diðer SUK üyesi ise Türkiye üzerinden Suriye'ye gemi dolusu silah göndereceklerini açıkladı.

Ýkisi Tunuslu, biri de Libyalı olan üç kişi, Suriye televizyonunda yayımlanan ifadelerinde el-Kaide ve Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı grubun koordinasyonu ile Türkiye sınırından Suriye’ye geçtiklerini ifade ettiler.

Yakalanan kişilerden Libyalı Fahd Fureytes, 1991 yılında Libya’nın Bingazi kentinde doðduðunu ve el-Kaide örgütünden Ebu Deccane adlı bir militanın yönettiði Bu Selim Tugaylarına katılarak, Kaddafi rejimine karşı savaştıðını söyledi. el-Kaide’den Muhammed adlı bir kişinin kendisine Libya’da kazandıðı tecrübelerden dolayı Suriye’de de savaşmasını teklif ettiðini, kendisinin de bunu kabul ettiðini kaydetti.

Lazkiye kentinde iki gün kaldıktan sonra irtibatta olduðu el-Kaide üyelerinin yönlendirmesiyle Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı gruptan Ebu Muhammed adlı bir şahısla baðlantı kurduðunu belirten Fureysets, el-Kaide ile Özgür Suriye ordusu arasındaki baðlantıyı bu şahsın saðladıðını anlattı.

Bu kişilerden Tunuslu Usame Muhtar Hezli ise devrim sırasında Libya’daki el-Kaide baðlantılı Bu Selim Tugayına katılarak savaştıðını ve daha sonra da Rıza adlı bir başka arkadaşıyla birlikte Türkiye’ye gelerek Antakya’da el-Kaide baðlantılı kişilerle görüştüðünü ve onların aracılıðı ile Suriye’ye geçerek Özgür Suriye Ordusu’na katıldıðını söyledi.

Libya’da el-Kaide baðlantılı Bu Selim Tugayları içerisinde savaştıðını belirten diðer Tunuslu şahıs Mecdi Bin Ayyaş Ayari de Libya’da bir camide konuşma yapan Ebu Ýsa adlı şahsın sözlerinden etkilenerek Özgür Suriye Ordusu’na katılmaya karar verdiðini belirterek kendisinin de Antakya’dan Suriye’ye geçtiðini söyledi.

TÜRKÝYE ÜZERÝNDEN GEMÝ DOLUSU SÝLAH

Öte yandan Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) dün Roma'da bir otelde yapılan toplantısında Müslüman Kardeşlere yakınlıðıyla bilinen Burhan Galyun oyların yaklaşık üçte ikisini alarak tekrar başkanlıða seçilirken, birçok muhalif grubun Konsey'den ayrıldıðı bildirildi. Tekrar SUK Başkanlıðı'na seçilen Galyun da başarısızlıklarını kabul ederken, Suriye içindeki muhaliflerin silahlandırılması yönünde taktik deðişikliðine gideceklerini açıkladı. Müslüman Kardeşler'e yakın olduðu belirtilen Galyun, yeni bir politik strateji üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

Galyun, Özgür Suriye Ordusu'nun silahlandırılması konusunda adımlar atacaklarını, bazı ülkelerin kendilerine silah verme konusunda söz verdiklerini ve yakında bazı anlaşmalar yapacaklarını da söyledi. Bir diðer SUK üyesi, Türkiye üzerinden Suriye'ye gemi dolusu silah göndereceklerini açıkladı.

Bu arada, Annan Planı doðrultusunda Suriye yönetimi ile müzakereleri yürütmek üzere muhalefetin birleştirilmesi çabaları da şimdilik sonuçsuz kaldı. Arap Birliði'nin desteði ile dün Kahire'de yapılması planlanan toplantıya muhalif gruplar katılmadılar. Bazı gruplar katılmamalarının gerekçesi olarak tüm grupların Suriye Ulusal Konseyi çatısı altında birleştirilmesi girişimlerini gösterdiler.

Washington Post gazetesi ise Amerika’nın Körfez’deki Arap ülkelerinin maddi desteðiyle Suriye’deki silahlı grupların Amerika’nın yardımı ve koordinasyonu ve Körfez’deki bazı ülkelerin mali desteði ile öncekine oranla çok daha gelişmiş silahlar elde etmeye başladıkları bildirildi.

AMERÝKA YARDIMLARI ARTTIRDI

Haberini Suriye’deki muhalif gruplarla Amerikalı ve yabancı bazı yetkililere dayandıran gazete, Obama yönetiminin Suriye’deki silahlı gruplarla temaslarını arttırdıðını belirterek bu yolla onların geçiş yolları ve bulundukları yerler hakkında elde ettiði istihbaratı bölgedeki bazı ülkelere ilettiðini yazdı.

Gazeteye açıklamada bulunan bir Amerikalı yetkili, Amerika’nın Suriye’deki silahlı gruplara yaptıðı yardımları arttırdıðını ve bölgedeki müttefikleriyle ve dostlarıyla koordinasyonlarını da sürdürdüðünü söyledi.

Suriye’deki silahlı gruplara gönderilen malzemelerin Şam’da, Türkiye sınırındaki Ýdlib’de ve Lübnan sınırındaki Zebedani’de stoklandıðı bildirilirken Müslüman Kardeşler örgütü üyesi Mulhem ed-Derubi, Suudi Arabistan ve Katar’daki zengin kişilerden saðladıkları para kaynaklarıyla isyancılar için bir tedarik kanalı açtıklarını söyledi

ANF NEWS AGENCY