EPP Türkiye’nin AB üyeliğini kesinlikle reddedecek

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Süddeutsche Zeitung’da yer alan haberde, AP’deki muhafazakar partileri bir araya getiren Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) Türkiye’nin üyeliğine kesinlikle karşı çıkacakları bilgisi verildi.

EPP tarafından 5 maddelik bir metnin hazırlandığı kaydedilen haberde, tasarıda AB içindeki serbest dolaşım, AB Komisyonu’nun küçültülmesi gibi maddelerin yer aldığı kaydedildi. Süddeutsche Zeitung haberinde, EPP’nin Türkiye’nin AB üyeliğine ise kesinlikle karşı duracağı belirtildi.

Haberde, EPP’nin metninde “Sadece coğrafik olarak büyük oranda Avrupa’da olan ülkeler AB üyesi olabilir” ifadesine yer verildiği bilgisi paylaşılırken, bu argümanın Türkiye’nin üyeliğine karşı kullanılacağı duyuruldu.

EPP’nin metninde, Türkiye’nin AB üyeliğinin ‘her iki taraf için de çetin ve zor olacağı’ tespiti yapıldığı ve AB’ye üye olamayacak ‘partnerlerden olabileceği’ tezi savunuluyor.

Muhafazakar ve Hristiyan demokrat partilerin üyesi olduğu EPP’nin gelecek hafta oylayacağı metinde, AB içindeki serbest dolaşım prensibinin korunmasında ısrar edilmesi isteniyor. Metinde ayrıca tüm üye ülkenin AB Komisyonu’nda bir komiserle temsil edilmesi kuralına son veren Lizbon Antlaşması’ndaki maddenin uygulamaya konması gerektiği vurgulanıyor.