Ermeniler soykırım kurbanlarını anıyor

Ermeniler soykırım kurbanlarını anıyor

Ermeni Soykırımı’nın 97. yıl dönümü nedeniyle başkent Erivan’da anma törenleri yapıldı. Pazartesi, gün boyunca basında tartışılan konu akşam saatlerinde dev bir meşaleli yürüyüşe dönüştü. Bu sabah ise katliam anıtı Tsisernakaberd’a düzenlenen resmi törenlere Devlet Başkanın yanı sıra yüzbinlerce kişi katıldı. Yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayınlayan Serj Sarkisyan “Anıtın önünde yaşayanların ruhları karşısında sessizce duruyoruz” dedi.

TÜRKÝYE’YE “HAYIR” DÝYORUZ

1914 katliamının yıl dönümünde bir yandan hayatlarını kaybedenler anılırken, diðer yandan jenosidi (soykırımı) kabullenmeyi reddeden Türkiye’ye tepki yaðdı. Dün bir açıklama yayınlayan Daşnaksutyun Ermeni Davası ve Siyasi Meseleler Ofisi yöneticisi Kiro Manoyan, “Ermeni Halkı soykırıma dayandı biz Türkiye’ye direneceðiz” dedi. Manoyan, “Bugünkü gençlik on yıllardır sürdürdüðümüz birleşik ülkede yaşamaya gayret etmeli, amacına ulaşmaya çalışmalı. Türkiye yönetimi soykırımı unutmamızı istiyor, biz bugün Türkiye’ye ‘Hayır’ diyoruz” şeklinde konuştu.

ZAMANIN BELLEÐÝ SÝLÝNMÝYOR

Diðer yandan “Zamanın Belleði silinmiyor” isimli televizyon programına katılan Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü direktörü Ruben Safrastyan, Ermeni-Türk protokollerine ilişkin soruya “Onlar ölmüş belgelerdir.” diyerek tepki gösterdi. Nisan 2009’da Erivan ile Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin beyanatlarda bulunulmuş, aynı yılın ekim ayında Zürih’te bir protokol imzalanmıştı. Ancak Türkiye’nin Karabað sorunu ön koşul olarak öne sürmesi üzerine Ermenistan imzalanan protokolü askıya almıştı. Safrastyan, “ Ermenistan’ın protokoller altındaki imzasını çekmedi, kendi rolünü oynadı, (belgeleri kast ederek) muhtemelen olumsuz ve hiçbir şekilde ortaya çıkmayacaklar” dedi.

TAZMÝNAT

Uzman, tazminat konusunun toplumda daha öncekine nazaran daha ciddi boyutta tartışıldıðını ve bu görüşü bilim çevrelerinin de paylaştıðını belirtti. Safrastyan’a göre; Türkiye’de birkaç yıldır bünyesinde aralarında istihbarat, uluslararası hukuk uzmanları da olmak üzere farklı bakanlık temsilcilerinin yer aldıðı özel bir grubun Ermenistan’ın tazminat talebinde bulunması durumunda tepki göstermek üzere faaliyet gösterdiðini iddia etti.

Safrastyan, programda tazminatın ne kadar olacaðı konusundaki soruya ise bunun ahlaki, siyasi, finans, toprak şeklinde olabileceðini söyledi. Canlı TV köprüsü programına katılan Rus uzman Andrey Areshev ise tazminat konusunun o kadar da gerçek dışı olmadıðını kaydederek, “Eðer bütünsel ve takipçi bir şekilde yaklaşılırsa sonuç alınır. Çünkü bu konu Türk medyasında da tartışılıyor” dedi.

BÜYÜK MEŞALELÝ YÜRÜYÜŞ

Ermeniler 1914 olaylarında hayatlarını kaybedenleri anmaya akşam saatlerindeki büyük yürüyüşle başladı. Daşnak’ın (Ermeni Devrimci Federasyonu)düzenlediði yürüyüş Aram Xaçaturyan heykelinin yer aldıðı Opera meydanında Ermeni Patrik ve piskoposların katılımıyla başladı. Ellerinde Ermenistan bayrakları, haç ve meşaleleri taşıyan binlerce kişi sloganlar marşlarla yürüdü.

Yürüyüş sırasında bir grup Türk bayraðının yakarak Türkiye karşıtı sloganlar attı. Ama genel olarak sesiz devam eden yürüyüşe evlerindeki halk pencerelerinde mumlar yakarak destek verdi. Katliam anıtı Tsisernakaberd’a kadar gelen kitle burada hayatlarını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yaparak karanfiller bıraktı.

YÜZBÝNLERCE KARANFÝL

Jenosidin 97. yıl dönümü nedeniyle bu sabah başkent Erivan’da düzenlenen anma törenine devlet protokolünün yanı sıra yüz binlerce insan katıldı. Saat 10.00’da katliam anıtı Tsisernakaberd’a başlayan resmi törene Cumhurbaşkanı Serj Sargsyan, din adamı Katoxitkos Vazgên Aracin (birinci Vazgen), Ordu komutanları ve halk katıldı. Saygı duruşundan sonra ayine geçildi. Tören anıta karanfil bırakmayla devam etti. Anıta bugün akşama kadar yüz binlerce karanfilin bırakılması bekleniyor.

Katliam vesilesiyle “hayatlarını kaybedenler önünde saygıyla eðiliyoruz” diye bir mesaj yayınlayan Serj Sarkisyan anıtın önünde yaşayanların ruhları karşısında sessizce duruyoruz diyerek sürdürdü. Sarkisyan basına verdiði açıklama şöyleydi: “O süreçte öyle şeyler yaşanılmış ki dile getiremiyoruz ve duvarların üstüne hiç bir şey yazmadık. Çünkü hiç bir kelime yaşadıðımız duyguyu ve hissi anlatamaz. Siyahlar içinde andıðımız 24 Nisan katliam günü bizim için sadece yas deðil, gelişmemiz ve yaşamamız için bize güç veren bir gündür. Eðer onların anıları olmasaydı ne 1918’de Sardarapat’ın zaferi ne özgür ve baðımsız Ermenistan, ne Karabað ne de diaspora olurdu. Üç yıl sonra sadece katliamın 100. yıl dönümü deðil aynı zamanda hatıralarımız ve isteklerimizle yaşadıðımız ve yaşayacaðımız yüz yılar olacaktır. Biz Ermenilerin dünyasıyız. Anılarımızın ve yaşadıklarımızın sürekli canlı kalması için Ermenistan’ın başkenti Erivan’da 1915’de yaşamını yitiren şehitlerimiz için Surp Nahatakast kilesini oluşturmak istiyoruz. Halk olarak geleceðe bakmak istiyoruz.”

Resmi törenlere Ermenistan’da yaşayan Kürtler de kendi renkleri ve bayraklarıyla katıldı ve 1914 olaylarında hayatlarını kaybedenlerin anıtına karanfiller bıraktı.

ANF NEWS AGENCY