ETA diyalog istedi, Ýspanya 'hayır' dedi

ETA diyalog istedi, Ýspanya 'hayır' dedi

ETA, Ýspanya ve Fransız hükümetleri ile "direkt diyalog" istiyor. Bunun için bir delegasyon tayin ettiðini duyuran ETA'ya Ýspanya'dan ise olumsuz yanıt geldi.

Bask bölgesinin baðımsızlıðı için mücadele eden ETA, 2010'da ateşkes ilan etmiş; 2011'de ise uluslararası gözlemciler tarafından geçerliliði doðrulanınca, silahlı faaliyetini bırakma kararı almıştı.

'ZAMAN KAYBETMEYELÝM'

ETA'nın yeni adımı ise Ýspanya ve Fransa hükümetleri ile "direkt diyalog" kurma kararı oldu ve Bask bölgesinde kalıcı bir çözüm için iki hükümete de zaman kaybetmeden üçlü diyalog kurmanın çaðrısını yaptı.

Çaðrı metninde ETA, Bask'taki mevcut durumun kimseye fayda saðlamadıðını ve bu durumu uzatmanın yeni önyargılar oluşturacaðını kaydederek, son yıllarda Avrupa'da birçok deðişim yaşandıðına, kimi eski sorunların çözülmesine raðmen yeni sorunların ortaya çıktıðına deðinerek, "Bask'taki çatışmanın adil, demokratik ve kalıcı çözümü için başlayacak bir süreci Avrupa toplumunun ve onun kurumlarının teşvik etmesi ve desteklemesi gerektiðini" açıkladı.

ETA'NIN ÇAÐRISINA OLUMSUZ YANIT

Ancak Ýspanya Ýçişleri Bakanı Fernandez Diaz, "Hükümet, terör örgütü ile ne müzakere etti, ne ediyor, ne de edecek" ifadelerini kullanarak, diyalog çaðrısını reddetti.

Mecliste konuyla ilgili bir konuşma yapan Diaz, "Silah bırakmak için diyaloða gerek olmadıðını" savundu.

"ETA'nın artık Ýspanyolların yaşamlarını ve hükümetin adımlarını şartlandıracak konumda olmadıðını" belirten Diaz, ETA'nın kendini feshetmesi veya silah bırakmasını doðrulamak için uluslararası gözlemcilere gerek olmadıðını, bunun için Ýspanyol polis ve jandarmasının yeterli olacaðını savundu.

Bask özerk yönetiminin içişlerinden sorumlu üyesi Rodolfo Ares de Ýspanya hükümetiyle aynı fikirde. Ares, ETA'nın yaptıðı çaðrıyı, bir "şartlandırma" olarak ele alarak, bunu kabul edemeyeceklerini, ETA'dan tek beklenenin örgütü feshetmek olduðunu belirtti.

ANF NEWS AGENCY