FARC ve hükümet illegal ekim alanlarının ikamesi programını başlattı

Barış anlaşmasının uygulamasına devam edilen Kolombiya’da hükümet ve FARC gerillaları, başta kokain olmak üzere illegal ekinlerin yok edilmesi için çalışmalarını başlattı.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında imzalanan barış anlaşmasının 4’üncü maddesi uyarınca illegal uyuşturucu ekimine yönelik program başkent Bogota’da tanıtıldı.

Hükümet temsilcisi Rafael Pardo ile FARC komutanlarından Pastor Alape tarafından tanıtılan Ulusal İllegal Ekim Alanlarının İkamesi Programı (PNIS) kapsamında bu yıl içinde 50 bin hektarlık alanın temizlenmesi hedefleniyor.

Dünyanın en büyük kokain üretilen ülkesi olan Kolombiya topraklarında bu yılki program kapsamında 40 kentte illegal ekim alanlarının temizlenmesi planlanıyor. Ülkedeki kokainin yarısının üretildiği bu kentlerdeki alanların daha sonra tarıma elverişli hale getirilmesi öngörülüyor.

Hükümet yetkililierine göre bu yılki planın maliyeti 1 milyar pezoyu (340 milyon dolar) aşacak.

FARC gerillaları ise halen kontrolleri altında bulunan ekim alanlarının belirlenmesi için devlet görevlilerine ‘silahsız’ olarak eşlik edecek. FARC komutanı Pastor Alape, illegal ekim alanlarının daha sonra köylülere verileceğini ve köylülerin de hangi ürünleri ekeceğine karar vereceğini belirtti.

Program kapsamında 10 Temmuz 2016’dan itibaren illegal ekim yapmayan üreticilere devlet tarafından toprakların temizlenmesi ve yeniden yasal ekime uygun hale getirilmesi için mali yardım yapılacak.