Faroe Adaları 2018’de kendi kaderini oylayacak

1948 yılında özerkliğini kazanan Faroe Adaları’nın Danimarka’dan bağımsızlık hakkını da içeren anayasa referandumunun 2018 yılında yapılacağı duyuruldu.

Faroe Adaları Başbakanı Aksel Johannesen, ülkesinin Danimarka’dan ayrılma hakkını da içeren anayasa değişikliğinin halk oyuna sunulacağını açıkladı. Yeni anayasanın Faroe halkının kendi kaderini tayin hakkını içereceğini kaydeden Johannesen, 25 Nisan 2018’de halka gidileceğini ilan etti.

Faroelilerin ulusal kimliği, temel hak ve yükümlülüklerini belirleyecek yeni anayasada, Danimarka’ya bağlı kalma veya ayrılma hakkının kullanımına ilişkin madde de yer alacak.

Aksel Johannesen’in başında olduğu koalisyon hükümetini oluşturan sosyal demokrat, liberal ve cumhuriyetçi partiler bağımsızlıktan yanalar.

50 bine yakın nüfusu bulunan Faroe Adaları, İzlanda ve İskoçya arasında yer alıyor ve 1948 yılından bu yana Danimarka’ya bağlı özerk bir yönetime sahip. İskandinav halklarından olan Faroelilerin dilleri ülkede Danca ile birlikte resmi olarak kabul ediliyor.

1.399 kilometre karelik bir alana sahip olan Faroe Adaları’nın en önemli gelir kaynağı balıkçılık iken, her yıl Danimarka bütçesinden 650 milyon kronluk bir pay ayrılıyor. Danimarka’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğine rağmen Faroe Adaları birlik dışında kalıyor.