Fransa, Afganistan ile 'sivil işbirliði' istiyor

Fransa, Afganistan ile 'sivil işbirliði' istiyor

Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande, seçim kampanyasında söz verdiði gibi Afganistan’daki Fransız askerlerinin yıl sonuna kadar çekileceðini ancak Afganistan’daki varlıklarının “sivil boyutta” süreceðini söyledi.

Sosyalist Cumhurbaşkanı Hollande bugün Afganistan’a birkaç saatlik bir ziyarette bulundu. Hollande, Afgan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşmesinden önce bir Fransız askeri üssünü ziyaret ederek 10 yıldır bölgede varlık gösteren Fransız askerlere neden çekilmeleri gerektiðini anlattı.

Ülkenin kuzey doðusundaki Kapisa eyaletinde bulunan Nijrap üssünü ziyaret eden Hollande, daha sonra Karzai ile ortak basın toplantısı düzenledi. Hollande, Afganistan’daki 3550 askerden 2 bin kadarının yıl sonuna kadar geri çekileceðini söyledi.

Kabil’deki Fransız büyükelçiliðinde açıklamada bulunan Hollande, artık savaşçı birliklerin kalmayacaðını ifade ederek “Yine de Afgan ordusu kadrolarının eðitiminde bulunacak, hastanede ve havaalanında hazır bulunacak ve Afganların mümkün olan en etkili polis gücüne sahip olması için görev alacak olan bir askeri gücümüz kalacak” dedi.

Hollande, “Bu bir ayrılık mı? Hayır, bu başka bir biçimde, sivil işbirliði, eðitim, kültür, saðlık belirtisi olarak ek bir angajman olacak” dedi.

Hollande, Fransa’nın geçmişten farklı olarak Afganistan’da kalacaðını söylerken, ekonomik, konut, yenilenebilir enerji, petrol arama veya ziraat alanında perspektiflerde bulundu. Hollande, sekiz saat süren ziyareti ardından Afganistan’ı terk etti.

ANF NEWS AGENCY