Fransa Cumhurbaşkanı: Ülkenin uzlaşıya ihtiyacı var

Fransa Cumhurbaşkanı: Ülkenin uzlaşıya ihtiyacı var

Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande, bugün Elysee Sarayı’nda düzenlenen törenle yemin etti. Hollande ilk mesaj olarak ülkenin “teskinliðe” ve “uzlaşıya” ihtiyacının olduðuna vurgu yaptı. Başbakanlık koltuðu için ise Jean-Marc Ayrult’un seçildiði belirtiliyor.

6 Mayıs’taki seçimlerin ikinci turunda cumhurbaşkanı seçilen Fraçois Hollande, düzenlenen yemin töreniyle resmen görevi devraldı. François Mitterand’dan sonra ülkenin ilk sosyalist cumhurbaşkanı olan Hollande, ülkenin “teskinlik” ve “uzlaşıya” ihtiyacı olduðunu vurguladı.

Hollande, “Farklılıklarımızın ayrılıklara, çeşitliliklerimizin çekişmelere dönüşmemesi gerekiyor. Ülkenin teskinliðe, uzlaşıya, birlikteliðe ihtiyacı var. Cumhurbaşkanı’nın rolü buna katkı sunmaktır” dedi.

“Tüm ayrımcılık biçimlerine karşı mücadele edeceðini” vurgulayan Hollande, öncelikli sorunlar arasında şunları sıraladı: “borç”, “zayıf büyüme”, “yüksek işsizlik”, “kötüleşen rekabet”.

Fransa’nın güçlerinin harekete geçirilmesi ve ortak irade oluşması halinde “kader diye bir şeyin olmayacaðını” ifade eden Hollande, öncelikleri kendisinin belirleyeceðini ancak her şeye, her yerde ve herkes için kendisinin karar vermeyeceðini sözlerine eklerken, “ne başbakan ve ne de parti başkanı” olmayacaðını söyledi. Hollande, “Anayasa’ya uygun olarak hükümet karar verecek ve ulus politikasını yürütecek, Parlamento’nun haklarına saygı duyulacak, adalet tüm baðımsızlık güvencelerine sahip olacak” dedi. Hollande, Seçim kampanyası sırasında Sarkozy’nin “her zaman ve her yerde olduðu” eleştirisini yapmıştı.

YENÝ BAŞBAKAN

Yeni cumhurbaşkanının bugün yeni başbakanı, yarın da hükümetin diðer üyelerini açıklaması bekleniyor. Ancak RTL’ye konuşan mali pazarlar yönetimi başkanı ve Hollande’ın yakın arkadaşı Jean-Pierre Jouyet, başbakan olarak Sosyalist Parti’nin Parlamento Grup Başkanı Jean-Marc Ayrault’un seçildiðini söyledi.

ANF NEWS AGENCY