Fransa’da Euro’dan çıkılması tartışmaları yeniden gündemde

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden 19’unda kullanılan ortak para birimi Euro’nun büyük şirketler ve finans kuruluşlarının çıkarına olduğunu savunanların sayısı artarken, Fransız Merkez Bankası’ndan seçimler öncesinde Euro karşıtlığı uyarısı geldi.

France Inter radyosuna konuşan Fransız Merkez Bankası (Banque de France) Başkanı François Villeroy de Galhau, Nisan ayındaki seçimler öncesinde Euro para biriminden çıkılması propagandalarına karşı uyardı.

Irkçı lider Marine Le Pen gibi bazı Avrupa karşıtı siyasetçilerin yeniden Fransız frangına dönülmesi taleplerine dair konuşan de Galhau, böylesi bir kararın Fransa’ya yıllık 30 milyar Euro ek borç getireceğini savundu.

‘EURO ULUSLARARASI REKABETTE ÖNEMLİ BİR SİLAH!’

Euro para biriminin hem finans piyasalarındaki spekülasyonlara hem de Amerikan Dolar’ı üzerindeki ABD baskısına karşı Avrupa ülkelerini koruduğunu söyleyen de Galhau, “Euro ülkeleri olarak tek başımıza olsaydık, bunlar karşısında savunmasız kalırdık” diye uyardı. De Galhau, ortak para biriminin ‘uluslararası rekabette önemli bir silah’ olduğunu iddia etti. 

Fransa’nın Euro yerine kendi ulusal para biriminde olması halinde ülkesinin yıllık 30 milyar Euro ek borç faizi ödemek zorunda kalacağını söyleyen François Villeroy de Galhau, bunun tek başına Fransa’nın savunma bütçesine denk geleceğini belirtti.

Euro para birimine geçilen 2002 yılından bu yana faiz oranlarının 1,5 puan düştüğü bilgisini veren de Galhau, faiz oranlarının emlak ve şirket kredilerindeki önemine dikkat çekti.

RADİKAL SOL İSTİHDAMIN ARTTIRILMASI KAYDIYLA EURO’YA TAHAMMÜL EDİYOR

Irkçı Marine Le Pen’in programında ‘ulusal egemenlik’ ilkesi kapsamında Euro’dan çıkılması isteniyor.

Ancak radikal sol partilerin cumhurbaşkanlığı adayı Jean-Luc Mélenchon’un başında olduğu France insoumise (Bağımsız Fransa) hareketinden de benzer talepler yükseliyor.

Mélenchon, AB Merkez Bankası’nın (ECB) bağımsızlığına son verilmesini ve ECB’nin istihdam ve işsizlikle mücadele gibi hedeflerinin de olmasını istiyor. Buna ilişkin Almanya’nın sadece kendi çıkarlarını öne çıkaran tutumuna dikkat çeken Mélenchon, bu konuda Almanya’dan taviz alınmaması halinde Euro’dan çıkılmasını savunuyor.