Fransa’da komplo kurulan Basklı barış aktivistleri serbest

Fransa’da geçtiğimiz hafta ETA üyesi olmak ve silah bulundurmakla suçlanan 5 sivil toplum kuruluşu çalışanı nihayet serbest bırakıldı.

Bask ülkesinin Fransa egemenliğindeki kısmında yer alan Bayonne kenti yakınlarında geçtiğimiz Cuma günü düzenlenen bir operasyonda, ETA üyesi oldukları gerekçesiyle 5 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerle birlikte silah, cephane ve patlayıcı maddelerin ele geçirildiği ve ‘silahlı bir terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla soruşturma açılmıştı.

Bölgede faaliyet gösteren Basklı sivil toplum örgütleri ise, gözaltına alınan kişilerin ETA’nın 2011’de aldığı karar uyarınca silahları imha etmek üzere olduklarını duyurmuş ve operasyonların komplo olduğu eleştirisinde bulunmuşlardı.

Operasyon sonrasında Paris’e sevkedilen 5 Basklı STK çalışanının anti-terör sorgu hakimine ifade verdikleri ve dün akşam itibariyle de serbest bırakıldıkları duyuruldu.

Geçtiğimiz Cuma günü yapılan operasyonda gözaltına alınanlar için ‘silahlı ETA üyesi’ tabirini kullanan Fransız medyasının dün ise ‘Basklı sivil toplum üyeleri’ diye bahsetmesi dikkat çekti.

BARIŞ YANLILARINA KOMPLO KURULDUĞU DUYURULMUŞTU

Bask ülkesinin Fransa egemenliğindeki kesiminde aktif olan Bask Ülkesi Barış Örgütü (Bakea EH) tarafından yapılan açıklamada, yakalanan kişilerin ETA’ya ait silahları imha etmek üzere oldukları duyurulmuştu. Twitter üzerinden yapılan açıklamada, “Sivil toplumun ETA’ya ait silahları imha etmesini önlemeye yönelik bir polisiye operasyon düzenleniyor” denilmişti.

ETA’nın silahlı mücadeleyi bitirdiğini duyurduğu 2011 yılından bu yana Fransa’nın Bask hareketlerine yönelik sert tavrı dikkat çekiyor. 5 Kasım’da ETA’nın aranan isimlerinden Mikel Irastorza gözaltına alınırken, Çarşamba günü ise Marsilya’da yine İspanyol polisiyle ortak operasyonda bir kişi yakalanmıştı.