Fransa’da solun ilk tercihi Mélenchon ; Macron sürpriz yapabilir

Fransa’da Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidardaki Sosyalist Parti (PS)’nin kaybetmesine kesin gözüyle bakılırken, sağcı LR ve aşırı sağ Ulusal Cephe (FN) adaylarının kazanacağına dair öngörülerin boşa çıkma ihtimali de var.

Merkez sol ve sağ seçmeni hedefleyen eski bakanlardan Emmanuel Macron’un oy oranında ciddi yükseliş söz konusu iken, 2012 yılından bu yanaki politikalardan bıkan sol seçmenin ilk tercihi ise PS iktidarına karşı eleştirileriyle öne çıkan Jean-Luc Mélenchon.

Elabe şirketi tarafından Les Echos dergisi ve Radio classique için yapılan ankete göre, 23 Nisan’da yapılacak ilk tur seçimlerde sağ Cumhuriyetçiler (LR) adayı François Fillon ile aşırı sağcı Marine Le Pen’in ikinci tura kalma şansları yüksek. Çok denklemli olarak yapılan ankette Fillon’un yüzde 23 ile 28, Le Pen’in ise yüzde 22 ile 24 arasında oy alacağı hesaplanıyor.

Ankette eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron’un ikinci tura kalma şansının da olduğu görülüyor. İktidardaki PS’nin eski Başbakan Manuel Valls ile seçimlere girmesi halinde Macron’un oyları yüzde 18’e gerilerken, başka bir adayla girmesi halinde Macron’un oyları yüzde 24’e ulaşıyor.

Ancak Macron’un ikinci tura kalabilmesi için hem PS’nin adayının Manuel Valls dışında birinin olması hem de merkez sağ seçmenin önde gelen tercihlerinden François Bayrou’nun aday olmaması gerekiyor.

François Hollande’ın tekrar cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmayacağına yönelik açıklaması ardından PS’nin adayının kim olacağına bu ay içindeki ön seçimle karar verilecek.

Soldaki en güçlü aday ise PS’nin küstürdüğü seçmenlerin yanı sıra komünistlerin de desteğini alan Jean-Luc Mélenchon. Elabe anketindeki farklı denklemlerde Mélenchon’un oy oranı yüzde 13 ile 15 arasında değişiyor.