Fransa'da sosyalist aday açık ara önde

Fransa'da sosyalist aday açık ara önde

Fransa’da 6 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlıðı seçimlerine ilişkin yapılan son üç anket de sosyalist aday François Holland’ın yaklaşık 10 puan farkı ile kazanacaðını gösteriyor.

Fransa’da 22 Nisan tarihinde yapılan cumhurbaşkanlıðı seçimlerinde Sosyalist Parti adayı François Hollande oyların yüzde 28’inden fazlasını alırken, Nicolas Sarkozy’nin oyları ise yüzde 27’nindeydi.

Birinci turda yüzde 17 oy ile üçüncü olan aşırı saðcı Le Pen’in oylarına gözünü diken Sarkozy, aylardır sürdürdüðü aşırı saðcı söylemlerini sürdürdü. Hatta birinci tur ardından Le Pen’e oy vermenin “cumhuriyet karşıtlıðı” olmadıðını söyleyerek, ırkçı söylemleri meşrulaştıran bir pozisyon içerisine girdi.

Buna raðmen anketler ikinci turda Sarkozy’nin yenilgi alacaðını söylüyor. CSA anketine göre Hollande oyların yüzde 54’ünü, Sarkozy yüzde 46’sını, BVA anketine göre Hollande yüzde 54.5’ini, Sarkozy yüzde 45.5’ini, son olarak Lerolling Ifop anketine göre Hollande oyların yüzde 54.5’ini, Sarkozy ise yüzde 44,5’ini alacak.

AŞIRI SAÐCI TAVIR TERS ETKÝ YARATTI

BVA enstitüsü direktörüne göre Sarkozy “aşırı saðcı tavrı”nın bedelini ödeyecek, zira bu tavrın Le Pen seçmenleri ile ilişkide ters etki yarattı. Le Pen seçmenlerinin yüzde 57’si geçen Pazar itibariyle Sarkozy’ye oy vermek isterken, bu oranın yüzde 47’ye düştüðü kaydedildi.

ANF NEWS AGENCY