Fransa sağının adayı Fillon’un çekilmesi için baskı artıyor

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine 50 gün gibi kısa bir süre kala, adı skandallarla gündemde olan sağın adayı François Fillon’a yönelik çekilme baskıları artıyor.

Fillon’un partisinden çekilme çağrıları artarken, önemli bir oy desteğine sahip olan liberal parti UDI ise Fillon’un kampanyasından geri çekildi.

Eşini ve çocuklarını parlamentoda danışmanı gibi göstererek 1 milyon euroya yakın haksız kazanç sağladığı ortaya çıkan Cumhuriyetçiler Partisi (LR) adayı François Fillon, baskılara rağmen ‘geri çekilmeyeceğini’ duyurmuştu.

Ancak 15 Mart’ta haksız kazanç iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan Fillon’a destek azalıyor. Fillon’un partisi LR’nin Ulusal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Catherine Vautrin, sağcı adayın geri çekilmesini ve partinin yeni bir aday belirlemesi gerektiğini söyledi.

Vautrin’den önce de eski bakanlardan ve LR’nin ön seçimlerinde cumhurbaşkanlığı adayı olan Bruno Le Maire de Fillon’a desteğini geri çekmişti.

LR’NİN EN BÜYÜK MÜTTEFİKİ UDI FİLLON’UN KAMPANYASINDAN ÇEKİLDİ

Son bir aydır favorisi olduğu seçim anketlerinde üçüncü sıraya düşen Fillon’a destek veren Bağımsız Demokratlar Birliği (UDI) adlı sağ liberal parti, Fillon’un seçim kampanyasından çekildiklerini duyurdu. Partinin bugün yapılan toplantısında alınan kararla, Fillon’un ve LR’nin seçim kampanyasına katılmama yönünde görüş çıktı.

Fransız merkez sağ ve liberal seçmenin önemli desteğine sahip olan UDI, ön seçimlerde Fillon’a karşı Bordeaux Belediye Başkanı Alain Juppé’yi desteklemiş, ancak  ön seçimleri kazanan Fillon’a destek vereceklerini ilan etmişti.

UDI’nin 577 sandalyeli Ulusal Meclis’te 28, 348 sandalyeli Senato’da ise 43 üyesi bulunuyor. UDI, 17 bölgeden birinde, 101 departmandan (il) 14’ünde başkanlığı elinde bulundururken, Nancy, Amiens ve Noumea gibi büyük kentlerin belediye başkanları da bu partiden.

Son anketler, 23 Nisan’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda ırkçı Marine Le Pen ile kendiği kurduğu En Marche adlı hareketle seçimlere katılan eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron’un ikinci tura kalabileceğini gösteriyor. Bu durumda, Macron’un cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması kesin gibi.