Fransa ve Avrupa'da Sarkozy devri kapandı!

Fransa ve Avrupa'da Sarkozy devri kapandı!

Fransa’da cumhurbaşkanlıðı seçimlerini sosyalist aday François Hollande’ın kazanması, ülke çapında büyük sevinç gösterileri ile karşılandı. Medya ve sokaklar aðız birliði etmişçesine “kurtulduk” diyerek, rahat bir nefes aldı.

Çok sert ve yoðun bir cumhurbaşkanlıðı yarışmasının ardından 6 Mayıs günü yapılan seçimlerinin ikinci turunda Sosyalist Parti’nin adayı François Hollande, tüm solu ve Sarkozy karşıtlarını arkasına alarak zaferle çıktı. Hollande oyların yüzde 51,62’sini alarak, 1981’de seçilen sosyalist François Mitterand’dan bu yana ilk solcu cumhurbaşkanı oldu.

SARKOZY DEVRÝ KAPANDI

Son 17 yıldır saðcıları kesintisiz bir şekilde cumhurbaşkanlıðı görevini yürütüyor. “Deðişim” ve “kopuş” vaadiyle 2007’de büyük medyatik bir şovla gelen Nicolas Sarkozy ise son beş yıl içerisinde ülkeyi tanınmayacak hale getirdi. ABD’nin peşinden sürüklenen, patronlara çalışan, iktidarı için tüm kirli işleri meşru sayan, savaşlara öncülük eden bir Fransa tablosu ortaya çıktı. Tüm kirli işleriyle birlikte deşifre olan Sarkozy, yüzde 48.38 oy ile yarışı kaybetti ve bir devir böylece kapandı.

SARKOZY YARGILANACAK MI?

Le Monde gazetesine göre Sarkozy yenilgisi ardından kendi çevresine “siyaseti bırakıyorum” dedi. Ama siyaset onu öyle kolay bırakır mı bilinmez. Sarkozy hakkında Pakistan’dan Libya’ya uzanan bir dizi skandal yolsuzluk iddialar var. Fransa öncülüðünde Ekim 2011’de katledilen Libya lideri Muammer Kaddafi’nin Sarkozy’nin 2007’deki seçim kampanyasını finanse ettiðinin belgesi ve tanıkları ortaya çıktı. Sarkozy’ye yakın birçok isim de soruşturmalara konu oldu. Yolsuzluk olaylarının ucu Sarkozy’ye dayanmasına, ortaya yıðınca belge ve tanık çıkmasına raðmen susan Fransa’nın “süper savcıları” bundan sonra da susacaklar mı, bekleyip görmek gerekecek?

HOLLANDE: FRANSIZLAR DEÐÝŞÝMÝ SEÇTÝ

“Normal adam” olarak tanımlanan François Hollande, zaferinin ardından 6 Mayıs’ta saat 21.00 sıralarında kalabalıðın önüne çıkarak, “Benim deðerli vatandaşlarım, Fransızlar, bu 6 Mayıs’ta bani cumhurbaşkanlıðına taşıyarak deðişimi seçtiler” dedi. Kendisini bekleyen görevin verdiði onurun bilincinde olduðunu söyleyen Hollande, “yeniden umut verebildiðim için gururluyum” dedi.

Yapılan anketlere göre seçimlerin ikinci turunda gençler, serbest çalışanlar ve işçiler çoðunlukla Hollande lehine oy kullanırken, emekliler ve şirket patronları da Sarkozy’yi tercih ettiler.

TAMAMDIR, KOVULDU!

Hollande’ın zaferi, daha doðru anlamıyla Sarkozy’nin gidişi Fransa’nın her yerinde büyük sevinç gösterilerine sahne oldu. Onbinlerce kişi Paris’teki Bastille meydanında toplanarak zaferi kutladı. Sarkozy’nin “kirli işlerini” ortaya çıkaran alternatif internet gazetesi Mediapart, “Tamadır, kovuldu!” başlıðını kullanarak sevinç gösterilerine yer verdi. Mediapart, “Sarkozy’nin yenilgisi ülkeyi yabancı düşmanı sapmalarından kurtardı” diye yazdı.

NORMAL!

Liberation gazetesi internet sayfasında “Fransa’nın her yanında ‘tarihi bir an’” başlıðını kullanırken, 7 Mayıs tarihli sayısında tam sayfada ellerini havaya kaldırıp “sakin olun” der gibi Hollande’ın resmi ve üzerinde “Normal!” başlıðına yer verdi.

BÝR LANET DAÐILDI

Liberation’da Nicolas Demorand imzasını taşıyan bir yazıda ise “Sonunda” başlıðı altında, “Sevinç. Büyük sevinç. Bir parantezin kapanmasını, bir lanetin daðılmasını görmenin sevinci” diye yazdı. Demorand, “Fançois Mitterand tarihin bir anormalliði deðildi, solun birinci cumhurbaşkanı idi. Artık bir ikincisi de var: François Hollande” diye ekledi.

Sarkozy’nin başarabileceðine dair yazılar yazan ve anlaşılmaz matematiksel kurgularla umut vermeye çalışan Le Figaro gazetesi ise “Cumhurbaşkanı François Hollande” başlıðını manşetine taşıyarak “deðişim” başlıklı bir analize yer verdi.

ANGELA MERKEL ÝÇÝN BÝR DÖNÜM NOKTASI

Fransa’daki bu deðişim sadece Fransa’yı deðil, tüm Avrupa ve dünyayı da yakından ilgilendiriyor. Özellikle ekonomik krizin derinleştiði bir dönemde, bir “umut kapısı” olarak görülüyor. Almanya’da Financial Times Deutschland “Özellikle Angela Merkel için bir dönüm noktası” diye yazdı. Borç krizine karşı mücadelede kemer sıkma politikasının havarisi olarak deðerlendirilen Alman Başbakan Sarkozy’ye açık destek vermişti. Stuttgarter Zeitung gazetesine göre sosyalist zafer “Yeni bir çaðın başlangıcı”. Gazete, Fransa Avrupa’yı ilerletmek için kadar önemli bir ülke olursa olsun, yine de diðer “aðır vasıtalara” iradesini empoze etmesi için yeterli güçte olmadıðını ifade etti.

PARÝS DEÐÝŞÝYOR, AVRUPA DEÐÝŞÝYOR

Ýngiliz The Independent gazetesi “Fransa sola döndü” başlıðını kullanarak, Hollande’ın zaferinin Avrupa’yı borç krizini çözme politikasında deðişime götüreceðini yazdı. Muhafazakarlara yakın The Times, “Hollande Sarkozy’nin kemer sıkma politikasına karşı kazandı” yorumunu yaparken The Guardian gazetesi “François Hollande, Avrupa politikasındaki saðcı ve yabancı düşmanı eðilimi tersine çevirerek Fransa’da iktidarı aldı” dedi.

Ýtalya’da merkez saðcı La Stampa gazetesine göre “Paris deðişiyor, Avrupa deðişiyor”. Ýspanya’da merkez solcu gazete El Pais “Fransa’da Avrupa solu 6 Mayıs’ta yeniden doðdu” diyerek, sosyalist adayın kazanmasının hem Fransa hem de Avrupa’da yeni bir politik aşamanı kapısını açtıðını ifade etti.

TÜRKÝYE ÝLE ÝLÝŞKÝLER NASIL OLACAK?

Fransa cumhurbaşkanlıðı seçimlerinde başta ekonomi olmak üzere ülke içindeki sorunlar yoðun tartışılmasına raðmen dış politika “eksik” kaldı. Hollande’ın bundan sonra Fransa dış politikasına nasıl yön vereceði henüz netlik kazanmadı. Arap Baharı, Suriye krizi, Ýran konusu ve Türkiye ile ilişkiler Hollnade’ı bekleyen temel sorunlar arasında yer alıyor. Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoðan, Türkiye ile Fransa ilişkilerinde öncekinden çok farklı bir dönem umut ettiklerini söyledi.

“Farklı bir dönem olacak” gibi görünüyor ama ne yönde olacak? Seçim kampanyası sırasında Hollande’ın Türkiye’nin AB’ye üyeliðinin savunucusu olmadıðı ve bir pozisyon almadıðı gözlenmişti. 22 Nisan’daki birinci tur öncesi France 2 televizyon kanalındaki bir programda konu hakkında görüşünü belirten Hollande, “Bugün, yıllardan beridir süren bir müzakere süreci var. Ama henüz hiçbir büyük koşul oluşmadı ve gelecek beş yıllık dönemde Türkiye’nin Avrupa Birliði’ne üyeliði olmayacak” demişti.

KÜRT SORUNUNDA NASIL BÝR POLÝTÝKA ÝZLEYECEK?

Hollande, kampanyası sırasında Kürt sorununa ilişkin herhangi bir ifade kullanmadı. Kürtler birinci turda oylarını paylaştı: bir kısmı yüzde 11 oranında oy alan radikal sol adayı Jean-Luc Melanchon’u destekledi, diðer kısmı da Hollande’a oy verdi. Ýkinci turda ise Kürtlerin oyları, anti-Sarkozy cephesi ile birleşerek Hollande’a aktı.

Strasbourg’da 1 Mart ile 21 Nisan tarihleri arasında Kürtlerin yürüttüðü 52 günlük açlık grevini ziyaret eden bir çok solcu parlamenter, 6 Mayıs sonrasını işaret ederek “deðişim” olacaðını iddia etmişti. Nisan ayında ANF’ye konuşan Sosyalist milletvekili François Pupponi, “Türkiye bir yandan Kürtleri katlederek, bir yandan da Ermeni soykırımını inkar ederek demokratik bir alan olan Avrupa Birliði’ne girmeyi isteyemez” dedi. “Türkiye eðer bir gün AB’ye girmek istiyorsa, ön şartlarımız var. Her halükarda, azınlıklarına bugün yaptıðı gibi saygı göstermeyen bir ülke ile diyalog kuramayız” diyen Pupponi, “Benim açımdan, zorunlu şart Kürtlere bu ülkede demokratik olarak saygı gösterilmesidir” ifadelerini kullanmıştı.

Sarkozy iktidarında 200 dolayında Kürt gözaltına alındı, halen tutuklu olanlar var, bir dernek kapatıldı, Türkiye’nin tüm muhalif kesimleri hedef alan politikalarına “terörizmle mücadele adı altında” açık destek verildi ve Ekim 2011’de Ankara ile Paris arasında “güvenlik işbirliði” anlaşması yapıldı. Bu anlaşma iki ülkenin Kürtlere karşı ortak operasyon yapmasını da içeriyordu. Sarkozy sonrası Fransa’nın Türkiye’deki baskıcı iktidar ve Kürtlerle ilişkilerinin nasıl olacaðı, “anti-Kürt” ittifakını bozup bozmayacaðını zaman gösterecek.

ANF NEWS AGENCY