Fransız iktidar partisinin ön seçimleri bugün

Fransa’da iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ve ittifak yaptığı partilerin cumhurbaşkanlığı seçimi adayını belirlemeye yönelik ön seçimin ikinci turu bugün yapılıyor.

PS’nin Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayını belirlenceği ikinci turda, Aralık ayında başbakanlık görevinden istifa eden Manuel Valls ile 2014’de hükümetin politikalarını kabul etmeyerek Eğitim Bakanlığı’ndan istifa eden Benoit Hamon yarışıyor.

İlk turu 22 Ocak’ta yapılan ön seçimler için ülke genelinde 7 bin 200 kadar seçim bürosunda sandıklar kuruldu. Guadeloupe, Guyane, Martinique ve Saint-Pierre-et-Miquelon gibi deniz aşırı bölgelerde oy kullanma işlemi dün yapılırken, kıta Fransa’sındaki oylama 09.00 ile 19.00 saatleir arasında yapılıyor.

Cumhurbaşkanı François Hollande’la birlikte hayata geçirdiği ekonomi politikalarını savunan ve partinin sağ kanadını temsil eden Valls’ın daha soldaki Hamon karşısında kazanamayacağı yorumları yapılıyor.

Ön seçimlerin ilk turunda Benoit Hamon yüzde 36,03, Manuel Valls ise yüzde 31,48 oy almıştı. İlk turda yüzde 17,52 oy alan ve Hollande’ın politikalarından dolayı 2014 yılında Hamon ile aynı anda hükümetten istifa eden Arnaud Montebourg ise yüzde 17,52 oy almıştı. Montebourg, bu turda Benoit Hamon’a oy verilmesi çağrısı yapmıştı.