G8 ülkeleri açlıða mahkum etti

G8 ülkeleri açlıða mahkum etti

Dünyanın önde gelen yardım kuruluşları yayınladıkları açıklamalarda G8 ülkelerini, zirvelerde verdikleri sözleri tutmayarak fakir ülkeleri açlıða mahkum ettiðini duyurdu.

G8 ülkeleri 2009 yılında Ýtalya’da düzenlenen zirvede küresel gıda güvenliðinin saðlanması için 2012 yılının sonuna kadar 22 milyar dolar yardımda bulunmayı taahüt etmişti. Ancak şu ana kadar bu 22 milyar doların sadece 6,5 milyar doları açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan ülkelere yardım için yatırılmış durumda. Geri kalan 15,5 milyar doların bu sene sonuna kadar tamamlanması oldukça zor gözüküyor.

G8 ülkelerinin tutulmamış sözlerinden en çok etkilenen ülkelerin başında Nijer geliyor. Ýngiliz yardım kuruluşu Save the Children-Çocukları Koruyun yaptıðı açıklamada ülkede 6 milyon çocuðun açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduðunu duyurdu. Kuruluş ayrıca G8 ülkelerine aylar boyunca yaptıkları çaðrılara herhangi bir cevap alamadıklarını da bildirdi.

Nijer’de bu sene ekili alanların yüzde 80’inden ürün elde edilemedi. Ülkede gıda fiyatları üç katına çıkarken yardım kuruluşları insanların aðaç yapraklarını dahi yediklerini duyurdu.

ABD Başkanı Barack Obama’nın açıkladıðı fakir ülkelere tarım yatırım planını da gerçekçi bulmayan kuruluşlar acil harekete geçilmemesi durumunda Etiyopya, Gana, Burkina Faso, Mozambik, Fildişi Sahilleri ve Tanzanya’da da açlık sorununun kriz boyutuna varabileceðini ifade ediyor.

Yardım kuruluşları G8 ülkelerinin açlık çeken ülkelere gönderilen gıdanın sadece miktarıyla ilgilendiðini, gıda kalitesiyle ilgilenmdiðini de ifade ederek, milyonlarca çocuðun bu nedenle gelişme çaðlarında yeterli beslenemediðini ifade ediyor.

Save the Children ve ONE kuruluşlarının açıklamaları Pazar günü NATO ülkeleri liderlerinin ABD’nin Chicago şehrinde yapacaðı toplantının ertesine gelmesi dikkat çekti. Kuruluşlar NATO zirvesinde Batı ve Güney Afrika’daki açlık sorununun da ele alınmasını istiyor.

Açlık sorunu sadece Afrika’nın sorunu deðil. BM’nin verilerine göre Hindistan’da da milyonlarca çocuk yetersiz beslenme nedeniyle kronik hastalıklara yakalanıyor. Fakirlik ve gıda fiyatlarındaki artış bu sorunu daha da büyütüyor.

ANF NEWS AGENCY