Gorbaçov: Dünya bir savaşa hazırlanıyor gibi

Time dergisinin yeni sayısında misafir yazar olarak görüşlerini paylaşan Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov, ABD ve Rusya başta olmak üzere dünya ülkelerini büyük bir savaşa karşı uyardı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e seslenen Mihail Gorbaçov, siyasi ve askeri liderlerin giderek daha savaş yanlısı göründüklerini ve tehlikeli doktrinler yaydıklarını yazdı. Yorumcular ve televizyon gazetecilerinin de buna dahil olduğunu kaydeden Gorbaçov, “Sanki dünya bir savaşa hazırlanıyor gibi görünüyor” dedi.

Devletlerin bütçelerinin vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini, ancak buna silahlara yatırımın devam ettiğini hatırlatan Gorbaçov, “Dünya bunca sorunla karşı karşıya, ama hiçbiri siyasetin askerileşmesinden ve silahlanma yarışından daha önemli değil” sözleriyle eleştirdi.

Dünyada var olan ve ağırlaşan yoksulluk, çevre, göç, nüfus ve kaynakların azlığı gibi sorunlara dikkat çeken Mihail Gorbaçov, hiçbir soruna çözüm getirmeyecek savaşın ‘modern dünyada yasak olması gerektiğinin’ altını çizdi.

ABD ve Rusya liderlerine seslenen Mihail Gorbaçov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından atom silahlarına karşı bir tasarının hayata geçirilmesine öncülük etmelerini istedi. Bu iki ülkenin sahip oldukları atom silahlarının boyutları nedeniyle sorumlu olduklarını hatırlatan Gorbaçov, uluslararası diyaloğun sadece ‘terörizmle mücadeleyle sınırlı olmaması’ gerektiğini vurguladı.