Gül'ün Hollanda ziyareti polis gölgesinde başladı

Gül'ün Hollanda ziyareti polis gölgesinde başladı

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Hollanda’da 3 günlük resmi ziyareti başladı. Başkent Amsterdam’da Kraliçe Beatrix tarafından kabul edilen Gül, Dam Meydanı’nda Ulusal Anıta çelek koydu. Türkiyelilerin törene ilgi göstermemeleri dikkat çekti. Lahey’de yapılmak istenen protesto gösterisinin ise polis tarafından izin verilmediði öðrenildi.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünissa Kraliçe Beatrix tarafından Kraliyet Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. Gecikmeli olarak başlayan törende iki ülkenin ulusal marşlarının okunması ardından Gül Saray’da Hollanda kabinesi ile Savunma Bakanlıðı üyeleri ile buluştu.

HOLLANDA'DAKÝ TÜRKLER ÝLGÝ GÖSTERMEDÝ

Resmi karşılamadan sonra Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan’ın da hazır bulunduðu törenle, Dam Meydanı’nda bulunan Ulusal Anıta çelenk bıraktı. Kraliçe Beatrix’in katılmadıðı çelek bırakma töreni çevredeki meraklılar tarafından ilgiyle izlenirken, Türkiyelilerin ilgisizliði dikkatlerden kaçmadı. Dam Meydanı’ndaki törende sadece küçük bir grup Türkiyelinin hazır bulunduðu görüldü.

AMSTERDAM’DA OLAÐANÜSTÜ ÖNLEMLER

Dam Meydanı’ndaki tören nedeniyle, meydanda ve meydana açılan tüm sokaklarda yoðun polisiye önlemler dikkat çekti. Ziyaret nedeniyle Amsterdam belediyesi bu sabah, pek nadir rastlanan ‘acil yönetmenlik’ ilan etmişti. Yönetmenlik polise gerekli gördüðü yerde kimlik kontrolü ve müdahale yetkisi veriyor. Bu sabah yürürlüðe konulan yönetmenlik Perşembe gününe kadar geçerli olacak.

ÖNLEMLER PROTESTOLARI ÖNLEMEK ÝÇÝN

Olaðanüstü önlemlere, Gül’e yönelik olası protestolar ile meydana gelebilecek olaylar gerekçe gösterildi. Amsterdam’da Ekim ayında bir grup faşist Kürt derneðine saldırı girişiminde bulunmuştu. Polisin önlem almada yetersiz kaldıðı saldırı sonucu çok sayıda kişi yaralanırken, derneðin giriş kapısında maddi hasar meydana gelmişti.

GÜL YARIN LAHEY’DE OLACAK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ziyareti kapsamında yarın Lahey’de Başbakan Mark Rutte tarafından Parlamento yerleşkesinde bulunan başbakanlık konutunda kabul edilecek. Gül, Rutte ile görüşmesi ardından parlamento başkanı ve dışişleri başkanıyla bir araya gelecek.

LAHEY’DE PROTESTO GÖSTERÝSÝNE POLÝS ENGELÝ

Gül’ün Lahey’deki görüşmeleri sırasında, parlamentonun hemen karşısında Kürt, Ermeni, Asuri ve Türkiyeli işçiler tarafından protesto edilmesi bekleniyor.

Hollanda Kürt Dernekleri Federasyonu (FED-KOM), Hollanda Ermeni Organizasyonları Federasyonu (FAON), Demokratik Asuri Organizasyonu (ADO) ile Hollanda Türkiyeli Ýşçiler Federasyonu (HtiF) dün yayınladıkları “400 yıl kültürel mirasın yıkımı, zulüm, soykırım ve katliam” başlıklı bir bildiride Gül’ü protesto çaðrısında bulunmuştu.

Ancak, protesto çaðrısında bulunan organizasyonlardan alınan son bilgiye göre, Lahey polisi, Parlamentosu karşısındaki ‘Het Plein’ meydanında saat 11.00’da gösteri yapılmasını yasakladı. Yasaða, ‘kamu güvenliði’nin gerekçe gösterildiði öðrenildi.

Aynı saatlerde, bazı Türk organizasyonlarının destek amaçlı gösteri yapmasına izin verildiði öðrenilirken, bu tutumu ayrımcılık olarak deðerlendiren protesto gösterisi yapmak isteyen organizasyonların itirazda bulunmaları bekleniyor. Söz konusu organizasyonların ayrıca yasakla ilgili önümüzdeki saatlerde basın açıklaması yapmaları bekleniyor.

ANF NEWS AGENCY