Guterres’den savaş yerine diyalog ve uzlaşı çağrısı

Dün resmen görevine başlayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından yayınlanan bir açıklamada, dünya üzerindeki savaş ve çatışmaların bitirilmesi için hükümetlere barış ve diyalog çağrısı yaptı.

Guterres’in yazılı açıklamasında, “Onur, umut, gelişim ve refah gibi insanlık olarak çabaladığımız herşey barışa bağlıdır” denilirken, barışın ise insanlara bağlı olduğu vurgulandı.

Dünyada devam eden savaş ve çatışmalara dikkat çeken Antonio Guterres, savaşlardan etkilenen milyonlarca kişiye yapılacak yardımların kendisinin ilgilendiği önemli sorunların başında geldiğini dile getirdi. Kadın ve çocuklar da dahil milyonlarca kişinin ölüm, yaralamalar, sürgünler ve yoksulluğa maruz bırakıldığını belirten Guterres, birçok çatışma bölgesinde yardım konvoyları ve hastanelere saldırılar olduğunu hatırlattı.

‘BU SAVAŞLARI KİMSE KAZANAMAZ, HERKES KAYBEDİYOR’

Dünyadaki toplumların ve ekonomik sistemlerin yok edilmesi için trilyonlarca dolar harcandığına dikkat çeken Guterres, dünya ülkelerindeki vatandaşlar ve hükümetlerin barış için çabalamasını istedi.

Dayanışma ve diyalog çağrısı yapan Guterres, savaşlar yerine müzakere masalarında uzlaşıya geçilmesi çağrısı da yaptı.

1 Ocak itibariyle BM Genel Sekreteri olan eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres, ABD’de bugün yılbaşı tatili olması nedeniyle yarın BM çalışanlarına yönelik bir konuşma yapacak.