Hewler'de kritik toplantı

Hewler'de kritik toplantı

Baðdat ile Hewler arasındaki siyasi krize çözüm bulmak amacıyla günlerdir beklenen Hewler’deki kritik toplantı başladı. Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin politikalarını tehlikeli bulan Kürdistan Bölgesi, krize bir çözüm bulunmaması halinde baðımsızlık seçeneðini önlerine koymuş bulunuyor.

Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin öncülüðünde gerçekleşen toplantıya, YNK lideri Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, El Irakiye lideri Ýyad Allavi, Şii lider Muktada el Sadr ve Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi katılıyor.

KDP ve YNK’nin bazı politbüro üyeleri ile Irak Parlamentosu Kürt bloðu temsilcilerinin de katıldıðı, öðle saatlerine doðru başlayan toplantı basına kapalı olarak gerçekleştiriliyor. Toplantının ardından basın toplantısı yapılması bekleniyor.

MALÝKÝ’NÝN GELECEÐÝ TARTIŞILIYOR

Toplantıda Irak’ta Başbakan Nuri El Maliki’nin uygulamaları sonucu yaşanan kriz ele alınıyor. Toplantıda Maliki’nin geleceðinin de tartışılacaðı belirtiliyor. Zira ne Kürtler, ne laikler ne de Sadr Maliki’nin üçüncü kez başbakan olmasını istemiyor.

Kürdistan Bölgesi, Maliki yönetimini iktidarı tekelleştirerek “diktatöre dönüşmekte” olduðu tepkisinde bulunuyor.

SADR DA MALÝKÝ’NÝN ÜÇÜNCÜ KEZ BAŞBAKAN OLMASINI ÝSTEMÝYOR

Hewler ile Baðdat arasındaki krizin aşılması için Ýran’dan Kürdistan Bölgesi’ne gelen Sadr’ın da Irak hükümetinin hemen devrilmesine karşı çıktıðı ancak Nuri El Maliki’nin 2014’deki seçimlerde üçüncü kez başbakan olmak için aday olmasını da reddettiði belirtiliyor.

Sadr yanlıları parlamentoda büyük Şii koalisyon içerisinde yer alıyor. Bu koalisyon 325 sandalyeden 159’unu elinde bulunduruyor. Başbakan’ı destekleyen Sadr grubu, eleştirel pozisyonlarını da sürdürüyorlar.

Mayıs 2006’dan beri aynı mevkide olan Maliki, Şubat 2011’de üçüncü kez başbakan olmayacaðını söylemiş ancak sonra fikrini deðiştirerek, muðlak bir pozisyon almıştı. Bu da hem Kürdistan Bölgesi hem de laik el Irakiye oluşumunun tepkisine yola açtı.

BAÐIMSIZLIK SEÇENEÐÝ MASADA

Kürtler, Maliki’nin politikalarını tehlikeli bulurken, durumun bu şekilde sürmesi halinde baðımsızlık seçeneðini devreye koyacakları uyarısında bulunuyor. Bölge Başkanı Mesut Barzani, geçtiðimiz haftalarda Washington’a yaptıðı ziyaret ardından, Hewler’deki toplantıda bir çözüm çıkmaması halinde baðımsızlık için referanduma gideceklerini söylemişti.

8 Nisan günü El Hayat gazetesinde yayınlanan mülakatında Barzani, “Hewler’de yapılacak toplantıda “krizden çıkış için net bir takvim çerçevesinde radikal çözümler oluşturulması” gerektiðini belirterek, eðer bu toplantı gerçekleşmezse baðımsızlıðı ima ederek “Başka bir karar almamız gerekecek” demişti. Barzani, “Sözkonusu olan bir şantaj veya tehdit deðil. Ciddiyim, Kürt halkına dönerek, referandumla fikrini soracaðım” diye belirtmişti. Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, “Bedeli ne olursa olsun, Irak’ta diktatörlüðe dönüşü asla kabul etmeyeceðiz” diye eklemişti. ,

Barzani ayrıca 22 Nisan günü gazetecilerle yaptıðı bir toplantı sırasında ABD’nin Irak merkezi hükümetine F-16 satışına karşı çıkarak, Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin bu uçakları Kürtlere karşı kullanacaðı endişesini dile getirmişti.

Maliki’nin Irak ordusunun subayları ile bir toplantı sırasında F-16’larla Kürdistan’ı vurma tehdidinde bulunduðunu söyleyen Barzani, “Baðdar ile Erbil (Hewler) arasınaki sorunlardan bahsettiler ve subaylar ona, ‘Bize emir verin, onları Erbil’den kovalım’ dedi. Maliki ise ‘F-16’ların gelişini bekleyin’ cevabını verdi” şeklinde konuşmuştu. ABD, Aralık 2011’de Baðdat’ta 36 adet F-16 satışı için onay vermişti.

ANF NEWS AGENCY